Wegańska pasta z fasoli z suszonymi pomidorami

pasta z fasoli1

Tę pastę zrobiłam dla moich córek – weganki i wegetarianki. Połączenie fasoli z pomidorami, zwlaszcza z suszonymi jest bardzo smakowite Fasolę można dać z puszki – ja ugotowałam suchą z aromatycznymi przyprawami.

 

WEGAŃSKA PASTA Z FASOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

szklanka suchej fasoli

liść laurowy, jalowiec, ziele angielskie, pieprz w ziarnach

kilka suszonych pomidorów z zalewy wraz z lyżką oliwy

sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona

kilka lyżek przecieru pomidorowego

lyżka suszonej bazylii

Fasolę zalałam na noc, następnego dnia ugotowałam w świeżej wodzie z dodatkiem przypraw ziarnistych i liścia laurowego, do miękkości. Posolilam na końcu, bo czasem twardnieje.

Suszone pomidory zalałam odrobiną wrzątku, zeby trochę zmiękly, na 10 minut. Dodałam do nich odcedzoną fasolę i zmiksowałam. Wymieszałam z przecierem pomidorowym, oliwą z zalewy, pieprzem kolorowym i papryką oraz suszoną bazylią.

Wyszlo pyszne smarowidło do chleba, zwłaszcza razowego. Córy wcinały aż miło, z resztą nie tylko one. Moim zdaniem weganie mogą śmialo zrobić sobie taką pastę na święta.

Smacznego !

pasta z fasoli

 

11 przemyśleń nt. „Wegańska pasta z fasoli z suszonymi pomidorami

  1. Grażynko, ale ta córcia to mobilizacja dla Ciebie do wymyślania takich cudeniek. Ciekawe czy wersja dla leniwych (puszka) da radę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.