Wegańska pasta z fasoli z suszonymi pomidorami

pasta z fasoli1

Tę pastę zrobiłam dla moich córek – weganki i wegetarianki. Połączenie fasoli z pomidorami, zwlaszcza z suszonymi jest bardzo smakowite Fasolę można dać z puszki – ja ugotowałam suchą z aromatycznymi przyprawami.

 

WEGAŃSKA PASTA Z FASOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

szklanka suchej fasoli

liść laurowy, jalowiec, ziele angielskie, pieprz w ziarnach

kilka suszonych pomidorów z zalewy wraz z lyżką oliwy

sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona

kilka lyżek przecieru pomidorowego

lyżka suszonej bazylii

Fasolę zalałam na noc, następnego dnia ugotowałam w świeżej wodzie z dodatkiem przypraw ziarnistych i liścia laurowego, do miękkości. Posolilam na końcu, bo czasem twardnieje.

Suszone pomidory zalałam odrobiną wrzątku, zeby trochę zmiękly, na 10 minut. Dodałam do nich odcedzoną fasolę i zmiksowałam. Wymieszałam z przecierem pomidorowym, oliwą z zalewy, pieprzem kolorowym i papryką oraz suszoną bazylią.

Wyszlo pyszne smarowidło do chleba, zwłaszcza razowego. Córy wcinały aż miło, z resztą nie tylko one. Moim zdaniem weganie mogą śmialo zrobić sobie taką pastę na święta.

Smacznego !

pasta z fasoli

 

11 przemyśleń nt. „Wegańska pasta z fasoli z suszonymi pomidorami

  1. Grażynko, ale ta córcia to mobilizacja dla Ciebie do wymyślania takich cudeniek. Ciekawe czy wersja dla leniwych (puszka) da radę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.