Wegańska pasta grochowa z grzybami

pasta grochowa1

 

Na przyjazd mojej Weganki kombinuję różne pasty do chleba. Ta jeszcze w świątecznych klimatach – groch to reszta z paczki od wigilijnego do kapusty, suszone grzyby tez zostały w sporej ilości. Ugotowałam jedno i drugie, doprawiłam i zmiksowałam – wyszło smakowite zimowe smarowidło do chleba.

 

WEGAŃSKA PASTA Z GROCHU I SUSZONYCH GRZYBÓW

szklanka grochu

garść suszonych grzybów

łyżka oliwy

sól, pieprz czarny i biały

majeranek,  cząber ( po pół łyżeczki)

Groch namoczyłam na noc, następnego dnia ugotowałam do miękkości w tej samej wodzie. Grzyby też namoczyłam i ugotowałam osobno. Odcedziłam jedno i drugie ( wywar z grzybów wykorzystałam do sosu), wystudziłam, dodałam soli, obu pieprzów, majeranku i cząbru . Zmiksowałam,  na koniec wymieszałam z łyżką oliwy.

Myślę, że z dodatkiem smażonej cebuli też by była niezła – spróbuję tak następnym razem. Pasta była tak dobra, że wszyscy ją podjadali.

Smacznego !

 

pasta grochowa

(Odwiedzone 512 razy, 1 dzisiaj)

5 przemyśleń nt. „Wegańska pasta grochowa z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.