Weekendowa Cukiernia – bawarski placek ze śliwkami

Wrześniowa weekendowa Cukiernia przyniosła sympatyczny przepis na bawarski placek ze śliwkami, autorstwa Carmelliny

BAWARSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI

– 20 g świeżych drożdży

– 200 ml letniego mleka

– 400 g mąki

– szczypta soli

– 1 jajko

– 100 g cukru + 1 łyżka

– 75 g roztopionego masła

– 1,25 kg węgierek

– 50 g posiekanych migdałów ( u mnie wiórki kokosowe)

– 1/2 łyżeczki cynamonu

Drożdże wraz z łyżką cukru rozrobiłam, dolałam trochę ciepłego mleka, posypałam łyżką mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. Do miski z mąką wlałam wyrośnięty rozczyn, dodałam jajko i cukier , resztę mleka i stopione masło. Wyrobiłam, aż zaczęło odstawać od brzegów miski. Postawiłam do wyrośnięcia na pół godziny.

Wyrośnięte ciasto podsypałam jeszcze niewielką ilością mąki, rozwałkowałam i przełożyłam na blachę. Poukładałam na nim śliwki, poypałam wiórkami kokosowymi i piekłam w temperaturze 200 C około pół godziny.

Ciepłe ciasto posypałam cukrem z cynamonem.

Bawarski placek drożdżowy ze śliwkami smakował nam bardzo w jesienny weekend. Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.