Warsztaty w Cucinie z owocowymi przeworami Eterno do wytrawnych przekąsek

słoiczki eterno

 

Oj, dzieje się ostatnio sporo w poznańskiej kulinarnej blogosferze ! Stąd też sporo u mnie relacji. Ale spotkania są tak ciekawe, że warto o nich pisać. W ubiegłą sobotę byłam na warsztatach „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” w restauracji Cucina Deli.  Współorganizatorem warsztatów był Bloger Chef.

Owocowe szaleństwo to były pomysłowe produkty firmy Eterno. Czy przyszło by Wam do głowy, żeby zrobić przysłowiową figę z makiem ? Taką właśnie konfiturę figową z dodatkiem maku wielu blogerów wykorzystało w swoich przystawkach. Poza tym cytrynki w różnych syropach, ananas z wanilią lub z kawą i wiele równie pomysłowych, ręcznie robionych przetworów  z naturalnych składników – to mieliśmy do dyspozycji.

Ale najpierw szef kuchni w Cucinie ( specjalizującej się w daniach śródziemnomorskich), Ernest Jagodziński dał nam popis swoich umiejętności przygotowując dwie przystawki : podsmażoną jagnięcinę  z pigwą w syropie, tajską bazylią i olejem z awokado z limonką, przybraną pianą z jabłka z galangą oraz liśćmi szczawiku zajęczego i kwiatami ogórecznika.

 

przystawka szefa

 

Było także  carpaccio z tuńczyka, z limonką w syropie, owocem granatu oraz skórką pomarańczową, z kiełkami buraka, miętą czekoladową oraz liśćmi komosy.  Tajską bazylię próbowałam pierwszy raz- smakowała lekko anyżkiem, a mięta czekoladowa zachwyciła mnie ponownie intensywnym smakiem mojej ulubionej miętowej czekolady.

Potem była pora na naszą improwizację – oprócz produktów Eterno mieliśmy do dyspozycji całą gamę warzyw, owoców, mięs, ryb i serów oraz oleje do dresingów.

 

produkty do przystawek

 

Szybko zabraliśmy się do pracy :

 

cucina praca

 

Ja do swojej przystawki wykorzystałam marynowane morelki i ananas w syropie kawowym, a dodałam je do wieżyczek postawionych na sałacie z piersi kaczki, melona, sera rokpol ( na to pasujące do niego morelki) , z dodatkiem pomidorków . Ozdobiłam to wszystko kiełkami rzodkiewki i szczawikiem zajęczym.

 

moja przystawka

 

Potem jury pod przewodnictwem szefa kuchni oceniało nasze przystawki.

 

szef próbuje

 

Oceniano w trzech kategoriach – najsmaczniejszą zrobił Paweł z Kuchni Słonia, najładniejszą Dorota z Kuchennych szaleństw, a najoryginalniejszą Ania z Everyday Flavours.

przystawka szefa cuccina

Podczas, gdy szef oceniał moich poprzedników , szybko przełożyłam przywiezione ciasto czekoladowo- miętowe z kardamonem wyjętymi ze słoiczków wiśniami w rumie i konfiturą truskawkową z migdałami. I- obok Małgosi z W garze mieszane, autorki pięknego sernika, dostałam za moje nagrodę , mimo  małej katastrofy. Pisałam o tym cieście w poprzednim wpisie. Znajdziecie tam też przepis na sałatkę owocową ze sprezentowanymi przetworami.

Po ocenie przystawek zjedliśmy je wymieniając się z sąsiadami. Wszystkie mi bardzo smakowały. A po ogłoszeniu wyników mogliśmy się napić herbatki z syropami i konfiturami Eterno i spróbować przywiezionych i dosmaczonych na miejscu ciast. Na koniec dostaliśmy w prezencie słoiczki z produktami Eterno.

Jak zwykle na tego typu imprezach było bardzo sympatycznie mimo małej rywalizacji. Kolejne udane spotkanie naszej wielkopolskiej Grupy  i okazja do poznania nowych blogerek, np. z Wrocławia. Wyjątkowa atmosfera Cuciny i nowe doznania smakowe komponowanych z owocowymi przetworami  przystawek też zrobiły swoje.

Relację z naszych warsztatów można zobaczyć w internetowych  poznańskich gazetach – Poznań nasze miasto , Lepszy Poznań,   pysznie.com.

Na koniec – jak zwykle, zbiorowe zdjęcie – autorstwa, jak większość w tej relacji , Marka Bielskiego z Bloger Chefa.

cuccina zbiorowe

 

 

 

(Odwiedzone 293 razy, 1 dzisiaj)

8 przemyśleń nt. „Warsztaty w Cucinie z owocowymi przeworami Eterno do wytrawnych przekąsek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.