Wariacja na temat bouillabaise

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się francuska zupa rybna, gotowana w okolicach Marsylii. Klasyczna wygląda nieco inaczej, ja spolszczyłam ją, dodając warzywa i zabielając śmietaną – ale potrzebowałam na dziś danie bardziej konkretne.
Taką wersję bouillabaise oglądałam w jakimś polskim programie kulinarnym i dawno się na nią czaiłam . A gdy dostałam od działkowego sąsiada, który jest wędkarzem, trochę drobnych rybek, które akurat na tę zupę się nadawały – postanowiłam ją zrobić.

BOUILLABAISE PO POLSKU

kilka małych  ryb ( mogą być różne)
2 marchewki
cebula, kilka ząbków czosnku
spory kawałek pora ( jasna część) i zielone liście
kilka ziemniaków
po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku
oliwa do smażenia
½ szklanki śmietany
szczypta szafranu rozpuszczona we wrzątku
ziele angielskie, liśc laurowy, pieprz w ziarnach
estragon, zioła prowansalskie, biały pieprz
kieliszek białego wina

Najpierw przygotowałam ryby. Do garnka z wodą wrzuciłam pokrojoną marchewkę, liście pora , ziele angielskie, liśc laurowy i pieprz w ziarnach. Gdy to się gotowało, podsmażyłam na oliwie pokrojonego pora i cebulę, dodając przyprawy. Wrzuciłam to wszystko do zupy. Gdy wywar podgotował się nieco, dodałam ryby – położyłam je na sicie i tak włożyłam do zupy, żeby się nie rozgotowały i w zupie nie pływały ości.
W międzyczasie obrałam i pokroiłam w kostkę ziemniaki. Po 20 minutach gotowania się ryb w wywarze, wyjęłam je i wrzuciłam do zupy ziemniaki  oraz zgniecione ząbki czosnku. Gdy one się gotowały, obrałam ryby z ości. Na koniec wlałam do zupy śmietanę, dodałam posiekaną zieleninę i rozpuszczony szafran oraz białe wino. Gdy to się zagotowało, wyłączyłam gaz i wrzuciłam kawałki ryb.
Zupa ma bardzo ciekawy smak – ostrośc ryb, pora i cebuli miesza się z łagodnoscią śmietany, marchewki  i szafranu. Wino wieńczy smak. Wystarczy jako samodzielny obiad, można dojadać do niej bagietkę. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.