Udka kurczaka pieczone z jabłkami

udka kurczaka pieczone z jabłkami

Czy ja już w tym roku pokazywałam jakieś dania z papierówkami ? Od kilku tygodni przerabiam je na mnóswo sposobów i dodaję do wszystkiego, co się da. Papierówki to wytrawne jabłka, bardziej kwaskowate niż słodkie, doskonale więc się komponują z mięsami, z wieprzowiną, indykiem, kurczakiem. Toteż kiedy przy okazji pieczenia ziemniaczków na obiad postanowiłam od razu zrobić też udka kurczaka pieczone, dodałam im do towarzystwa jabłka i cebulę. Najpierw zamarynowałam je w miodzie z sosem sojowym i oczywiście w …soku jabłkowym 🙂 pełna koncentracja jabłkowych smaków , efekty były bardzo ciekawe i smaczne. A przyczyną obfitości tych jabłkowych dań jest ich urodzaj w tym toku, tak to wygląda 🙂

papierówka oblepiona owocami

UDKA KURCZAKA PIECZONE Z JABŁKAMI

  • kilka udek z kurczaka
  • łyżeczka miodu
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki słodkiego soku jabłkowego
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • tymianek i estragon
  • 2 duże cebule
  • kilka papierówek lub innych jabłek
  • trochę oleju i masła

Udka z kurczaka lekko posoliłam, dodałam ziół, pieprzu czarnego i ziołowego, potem obtoczyłam w mieszaninie miodu, soku jabłkowego i sosu sojowego. Wstawiłam do lodówki na około pół godziny, by się przemacerowały.

Ułożyłam je na blasze wysmarowanej olejem , położyłam obok przecięte na ćwiartki cebule i połówki papierówek. Na wierzch położyłam kilka wiórków masła i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 45 minut. W międzyczasie polewałam je najpierw wodą a potem wytworzonym sosem , obracałam, by równo się upiekły. Gdy widelec wchodził w nie bez oporu a płyn, któy się z nich wydobywał był przezroczysty , udka były już dobre .

Zjedliśmy je w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i surówek z młodej kapusty . Połączenie miodu i sosu sojowego zawsze się sprawdza jako marynata do mięs a sok jabłkowy doskonale to uzupełnił.

Jabłek mam w tym roku tyle, że z trudem ogarniam to, co spada. Wykorzystyję je na mnóstwo sposobów na bieżąco, robię też zapasy na zimę – kompoty, soki, musy, chipsy . Rozdaję też znajomym, bo mój ogród w tym roku cieszy się powodzeniem, mam sporo gości. Przy okazji toczą się rozmowy o różnych, nieraz trudnych życiowych sprawach, jak na przyklad konsumencka upadłość osoby fizycznej. Przy dobrym jedzeniu , w cieniu drzew problemy jakoś łatwiej rozwiązać.

Jabłka jeszcze lecą z drzew i wciąż myślę nad nowymi sposobami na ich wykorzystanie, ale te udka lub inne mięso pieczone z jabłkami na pewno jeszcze powtórzę.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.