Tradycyjna zupa ogórkowa


Nakisiłam ogórków na zimę i do jedzenia na bieżąco, pora więc na naszą ulubioną zupę. Dobra ogórkowa smakuje zawsze. Robię ją w różnych wersjach – od takiej na mięsie lub na boczku wędzonym ( chyba najsmaczniejsza) do wegańskiej, na samych warzywach i bez śmietany. Ale zawsze dodaję warzywa i ziemniaki. Podaję przepis:

ZUPA OGÓRKOWA

Kawałek mięsa z kością, lub boczek wędzony albo trochę oliwy
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kilka ziemniaków
3 duże kiszone ogórki
ok.¾ szklanki soku z kiszonych ogórków
ziele angielskie i pieprz w ziarnach
sól
koperek
śmietana ( opcjonalnie)
Do garnka z ok 2 litrami wody włożyć mięso, boczek lub łyżkę oliwy. Dodać pokrojone w kostkę i obrane marchewki, starty na grubej tarce seler i pietruszkę, posolić. Gotować do miękkości warzyw, wtedy włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy i te będą miękkie, dodać starte na grubej tarce ogórki i pogotować to razem około 20 minut. Na koniec wlać sok z kiszonych ogórków. Jeśli zaprawiamy zupę gęstą śmietaną, roztrzepujemy ją widelcem z łyżeczką mąki i hartujemy mieszając gorącą zupą. Tak przygotowana śmietana nie zwarzy się, gdy ją wlejemy do zupy i zagotujemy. Posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.