Tort z wiśniami i malinami

Zachciało mi sie spróbować, czy wiśnie w alkoholu  już się  przegryzły , postanowiłam więc zrobić tort z masą śmietanową, z ich dodatkiem. A ponieważ wiśni do dekoracji było mało, dodałam maliny – na wierzch i trochę do masy. Wyszedł pyszny letni tort, w sam raz na wizytę rodziny. A że mam na razie dość przygód z nowym piekarnikiem, ciasto biszkoptowe zrobiłam moim ulubionym sposobem – w kuchence mikrofalowej. I tym razem mnie nie zawiodło – wyrosło pięknie i nie opadło! Podaję więc przepis:

TORT Z WIŚNIAMI I MALINAMI

Ciemny biszkopt:
3 duże lub 4 małe jajka
3/4 szklanki cukru
niepełna szklanka mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
łyżka oleju
1/3 szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa śmietanowa

500 ml śmietany 30%
3 łyżki żelatyny
2-3 łyżki cukru-pudru
trochę mleka
3/4 szklanki wiśni z alkoholu
1/2 szklanki malin

starta czekolada , wiśnie i maliny do dekoracji

Jajka z cukrem utrzepać na puszystą masę, potem mieszając łyżką, dodawać mąkę z proszkiem, kakao, trochę oleju i wody gazowanej ( dzięki temu ciasto jest puszyste i wilgotne), mąkę ziemnaczaną. Wlać ciasto do okrągłago naczynia żaroodpornego lub innego odpowiedniego dla kuchenki, wstawić najpierw na 4 min na 400 W, potem na 10-12 min na 600 W. Zostawić kilka minut w wyłączonej kuchence, żeby „doszło”. Wyjąć, wystudzić, pokroić na trzy blaty.
Śmietanę utrzepać z cukrem- pudrem. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej, przegotowanej wody, po kilku minutach dolać trochę zimnego mleka i wstawić do kuchenki na minutę na 300 W. Zamieszać energicznie do rozpuszczenia, wystudzić. Dolewać stopniowo, mieszając, do śmietany. Odłożyć nieco masy na wierzchni blat, do reszty dodać wiśnie odcedzone z alkoholu i maliny. Delikatnie zamieszać, wstawić do lodówki na 10-15 min. Po tym czasie smarować masą blaty i układać tort. Wierzch posmarowac masą bez owoców. Najładniejsze maliny i wiśnie ułożyć ozdobnie na rozsmarowanej masie, posypać czkoladą mleczną lub deserową, startą na grubych oczkach. Gotowy tort wstawić do lodówki, aby masa dobrze zastygła. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.