Dostałam do testowania jogurty Milandia z Piątnicy , z mascarpone, polecane do deserów i sałatek. Jogurty są bardzo gęste, konsystencją przypominają greckie i bałkańskie. Smak mascarpone jest wyraźnie wyczuwalny, ale delikatniej, niż w serkach.
Mascarpone kojarzy mi się z tiramisu, więc zrobiłam dwa desery w tych klimatach. Pierwszy to jogurtowiec na zimno, z warstwą kawową i jasną.
JOGURTOWEIC O SMAKU MASCARPONE
3 jogurty Piątnicy Milandia
2 czubate łyżki żelatyny
3 łyżki cukru-pudru
3 łyżki mocnej kawy
½ szklanki mleka
Polewa czekoladowa
Jogurty zmiksowałam z cukrem-pudrem na puszystą masę. Podzieliłam ją na pół , do jednej części dodałam przestudzoną kawę, wymieszałam.
Żelatynę namoczyłam w zimnej przegotowanej wodzie na 5 minut. Dodałam zimne mleko, wstawiłam do kuchenki mikrofalowej na 300 W na minutę, wymieszałam, a ponieważ niedokładnie się rozpuściła, wstawiłam jeszcze na 15 sekund- to było akurat, po wymieszaniu była dobrze rozpuszczona. Połowę dodałam do masy kawowej, wymieszałam dokładnie, wylałam do formy i wstawiłam do lodówki na 10 minut. Resztę żelatyny mieszałam, żeby nie zastygła a po 10 minutach dodałam ją do białej masy i wylałam na zastygniętą już kawową. Gdy i ta zastygła, polałam w łatki polewą czekoladową ( przepis można znaleźć w wyszukiwarce z boku bloga).
Wczoraj wspomniałam o torcie urodzinowym dla syna z masą mascarpone. Dziś podaję przepis :
TORT Z MASĄ MASCARPONE I GRUSZKAMI W CZEKOLADZIE
250 ml kremówki
2 jogurty Piątnicy Milandia
4 łyżki cukry-pudru
2 łyżki likieru amaretto
2 gruszki
Polewa czekoladowa
Tort przekroiłam na trzy blaty i skropiłam likierem.
Śmietankę ubiłam z cukrem –pudrem na sztywno, dodawałam miksując po łyżce jogurtu. Masę wstawiłam do lodówki na pół godziny.
Przełożyłam masą blaty, na wierzchu ułożyłam pokrojone na ósemki gruszki i polałam polewą czekoladową. Gdy zastygła, wstawiłam go do lodówki.
Tort w klimatach tiramisu był pyszny i po urodzinowym podwieczorku niewiele go zostało.
Jogurty Piątnicy z mascarpone są dobre nie tylko do deserów, ale i do sałatek. Mnie ich konsystencja podobna do twarożku zainspirowała, by korzystając z obfitości sezonowych warzyw, zrobić takie niby-twarożki. Jeden był z drobno pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią, drugi z kawałkami zielonego ogórka i koperkiem, oba doprawione solą ziołową i pieprzem z młynka. Nie mam zdjęć, bo mi domownicy wyjedli, zanim zdążyłam sfotografować. Poza tym zajadali też ochoczo jogurt Milandia wymieszany z moim domowym musem jabłkowym.
Mam za to zdjęcie mizerii z jogurtu Milandia z dodatkiem zwykłego naturalnego z Piątnicy, z dodatkiem świeżej mięty.
MIZERIA JOGURTOWA ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ
3 ogórki gruntowe
Sól, pieprz ziołowy,
Jogurt MIlandia i naturalny z Piątnicy
Kilka listków świeżej mięty
Ogórki obrałam, pokroiłam na plasterki , posoliłam. Po 5 minutach odcisnęłam wodę, wymieszałam z jogurtami, dodałam pieprz ziołowy i porwane na kawałki listki mięty.
Pyszny dodatek do obiadu.
Jogurt Milandia z mascarpone dzięki swojemu smakowi i konsystencji dostarcza wielu kulinarnych inspiracji i smakowych wrażeń.
Ślinka mi się toczy:)
matko ale pycha!!! sama nie wiem co w pierwszej kolejności bym wszamała…moze tort????
Łyżeczko, tort cieszyl się największym powodzeniem 🙂
Grażynko a mi się tak chce słodkiego.
nie jadłam jeszcze takiego jogurtu- musi być pyszny gdy uwielbia się mascarpone!
torcik wygląda genialnie ;))