Tort z masą mascarpone i inne pyszności z jogurtów Milandia

 

Dostałam do testowania jogurty Milandia z Piątnicy , z mascarpone, polecane do deserów i sałatek. Jogurty są bardzo gęste, konsystencją przypominają greckie i bałkańskie. Smak mascarpone jest wyraźnie wyczuwalny, ale delikatniej, niż w serkach.

 

Mascarpone kojarzy mi się z tiramisu, więc zrobiłam dwa desery w tych klimatach. Pierwszy to jogurtowiec na zimno, z warstwą kawową i jasną.

JOGURTOWEIC O SMAKU MASCARPONE

3 jogurty Piątnicy Milandia

2 czubate łyżki żelatyny

3 łyżki cukru-pudru

3 łyżki mocnej kawy

½ szklanki mleka

Polewa czekoladowa

Jogurty zmiksowałam z cukrem-pudrem na puszystą masę. Podzieliłam ją na pół , do jednej części dodałam przestudzoną kawę, wymieszałam.

Żelatynę namoczyłam w zimnej przegotowanej wodzie na 5 minut. Dodałam zimne mleko, wstawiłam do kuchenki mikrofalowej na 300 W na minutę, wymieszałam, a ponieważ niedokładnie się rozpuściła, wstawiłam jeszcze na 15 sekund- to było akurat, po wymieszaniu była dobrze rozpuszczona. Połowę dodałam do masy kawowej, wymieszałam dokładnie, wylałam do formy i wstawiłam do lodówki na 10 minut. Resztę żelatyny mieszałam, żeby nie zastygła a po 10 minutach dodałam ją do białej masy i wylałam na zastygniętą już kawową. Gdy i ta zastygła, polałam w łatki polewą czekoladową ( przepis można znaleźć w wyszukiwarce z boku bloga).

 

Wczoraj wspomniałam o torcie urodzinowym dla syna z masą mascarpone. Dziś podaję przepis :

TORT Z MASĄ MASCARPONE I GRUSZKAMI W CZEKOLADZIE

Ciemny biszkopt kawowy

250 ml kremówki

2 jogurty Piątnicy Milandia

4 łyżki cukry-pudru

2 łyżki likieru amaretto

2 gruszki

Polewa czekoladowa

Tort przekroiłam na trzy blaty i skropiłam likierem.

Śmietankę ubiłam z cukrem –pudrem na sztywno, dodawałam miksując po łyżce jogurtu. Masę wstawiłam do lodówki na pół godziny.

Przełożyłam masą blaty, na wierzchu ułożyłam pokrojone na ósemki gruszki i polałam polewą czekoladową. Gdy zastygła, wstawiłam go do lodówki.

Tort w klimatach tiramisu był pyszny i po urodzinowym podwieczorku niewiele go zostało.

 

Jogurty Piątnicy z mascarpone są dobre nie tylko do deserów, ale i do sałatek. Mnie ich konsystencja podobna do twarożku zainspirowała, by korzystając z obfitości sezonowych warzyw, zrobić takie niby-twarożki. Jeden był z drobno pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią, drugi z kawałkami zielonego ogórka i koperkiem, oba doprawione solą ziołową i pieprzem z młynka. Nie mam zdjęć, bo mi domownicy wyjedli, zanim zdążyłam sfotografować. Poza tym zajadali też ochoczo jogurt Milandia wymieszany z moim domowym musem jabłkowym.

Mam za to zdjęcie mizerii z jogurtu Milandia z dodatkiem zwykłego naturalnego z Piątnicy, z dodatkiem świeżej mięty.

MIZERIA JOGURTOWA ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

3 ogórki gruntowe

Sól, pieprz ziołowy,

Jogurt MIlandia i naturalny z Piątnicy

Kilka listków świeżej mięty

Ogórki obrałam, pokroiłam na plasterki , posoliłam. Po 5 minutach odcisnęłam wodę, wymieszałam z jogurtami, dodałam pieprz ziołowy i porwane na kawałki listki mięty.

Pyszny dodatek do obiadu.

Jogurt Milandia z mascarpone dzięki swojemu smakowi i konsystencji dostarcza wielu kulinarnych inspiracji i smakowych wrażeń.

Smacznego !

(Odwiedzone 1 360 razy, 1 dzisiaj)

6 przemyśleń nt. „Tort z masą mascarpone i inne pyszności z jogurtów Milandia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.