Tort tiramisu

Zwykle na gwiazdkę i Wielkanoc robilam sernik według rodzinnego przepisu. Tym razem miałam ochotę na odmianę i zrobiłam tort tiramisu z biszkoptu kawowego i masy na bazie serka mascarpone. Do dolnej warstwy masy dodałam wiśnie z alkoholu a resztą wyprodukowanej latem wiśniówki skropiłam blaty. Tiramisu wyszło pyszne, prawdziwie świąteczne !

TORT TIRAMISU

biszkopt kawowy
Masa:
½ kg serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru-pudru

wiśnie z alkoholu
mocna kawa i wiśniówka do nasączenia blatów
tarta czekolada na wierzch
Biszkopt przekroiłam na trzy blaty i każdy nasączyłam mocną kawą i aromatyczną wiśniowką. Śmietanę ubiłam z cukrem-pudrem i miksując, dodałam do serka. Dolny blat posmarowałam masą, do której dodałam  wiśnie z alkoholu, drugi i górę posmarowałam samą masą. Zrobiłam to wszystko w otwieranej tortownicy. Na wierzch starłam czekoladę, włożyłam zawinięty w folię do lodówki na górną półkę na 24 godziny.
Tort dał się wyjąć z tortownicy i pokroić bez problemów. Był pyszny, bez dwóch zdań. Połowa poszła na wczorajszy podwieczorek- moje spóźnione imieniny. Reszta, jak znam życie, zostanie unicestwiona dzisiaj po południu. Ta forma tiramisu, oprócz kulek zdecydowanie najbardziej  mi odpowiada. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.