Zachciało nam się masy budyniowej. Akurat weekend miałam dość zwariowany i nie miałam czasu na bardziej pracochłonne wypieki, więc zrobiłam biszkopt, taki, jak tutaj
Masę zrobiłam na bazie budyniu śmietankowego, ale dziś, w różowym dniu, dodałam do niej łyżeczkę syropu z buraka ( pokrojony buraczek przesypany cukrem, dobre źródło mikroelemantów).
TORCIK Z RÓŻOWĄ MASĄ BUDYNIOWĄ I GRUSZKAMI
biszkopt
budyń śmietankowy
pół kostki masła
łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
łyżeczka soku z buraka
gruszki i brzoskwinie z kompotu
kilka łyżek dżemu truskawkowego
Do biszkoptu jest link, a masę budyniową zrobiłam swoim sposobem, który wypraktykowałam kiedyś przy awarii miksera : Ugotowałam budyń, dodając do proszku budyniowego łyżkę mąki ziemniaczanej a do mleka więcej cukru. Do ugotowanego budyniu wrzuciłam kawałki masła, wstawiłam garnek do zlewu z zimną woda i energicznie mieszałam widelcem, aż wszystko się połączyło i powstała gładka masa.
Tort przełożyłam dżemem truskawkowym , na wierzchu położylam masę budyniową i przybrałam gruszkami i brzoskwiniami z kompotu. Dobry był…
Smacznego !