Torcik z bakaliami

 

Dziś mój blog obchodzi tysięczny dzień  istnienia ! Ale to zleciało ! Już przy wielu okazjach pisałam, jak wiele radości daje mi prowadzenie bloga i jak bardzo cenię sobie internetowe i nie tylko znajomości dzięki niemu zawarte.

Na tę okazję zaprezentuję torcik, który  zrobiłam dla uczczenia naszej niedawnej rocznicy ślubu. Rok temu była okrągła, więc teraz skromniej i bez zadęcia. Torcik zrobiłam na bazie biszkoptu upieczonego w formie- serduszku ( przepis na mój biszkopt podawałam wiele razy). Walczyłam z przeziębieniem i poszłam na skróty, przełożyłam go dwoma gatunkami dżemu. Górę ozdobiłam starym, dawno nie używanym sposobem, podpatrzonym od którejś z sióstr – podsmażonymi na maśle bakaliami i polewą czekoladową.

TORCIK  Z BAKALIAMI I POLEWĄ

Biszkopt

Słoiczek musu jabłkowego

Słoiczek dżemu z owoców leśnych

Szklanka polewy czekoladowej

Po garści orzechów włoskich i arachidowych, płatków migdałowych

Rodzynki, suszona żurawina

Kandyzowana skórka pomarańczowa

2 łyżki masła

Upieczony i wyjęty z formy biszkopt studzimy i przekrawamy na trzy blaty. Smarujemy pierwszy musem jabłkowym, nakładamy drugi, smarujemy dżemem, nakładamy trzeci.

Obrane orzechy siekamy, niezbyt drobno, płatki kruszymy w dłoni. Na roztopione na patelni masło wrzucamy orzechy i płatki, po chwili dodajemy żurawinę i rodzynki ( tak po 3 łyżki), na końcu wrzucamy skórkę pomarańczową i smażymy to kilka minut, aż rodzynki i żurawina napęcznieją.

Lekko przestudzone bakalie rozkładamy na wierzchu torciku i polewamy gorącą polewą, niedokładnie, tak, żeby kawałki bakalii wystawały spod polewy- wtedy atrakcyjniej wygląda.

Szybki torcik bardzo nam smakował i uznałam go za godny wpisu na 1000 dni bloga. Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich moich stałych bywalców i okazyjnych czytelników. Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.