Torcik waflowy z wiśniami

Uff, jak gorąco! Nie chce mi się piec, nawet w mikrofalówce… A tu wiśnie juz mocno dojrzałe, trzeba je wykorzystać… Znalazłam w domu wafle i dałam je jako bazę pod wiśnie w czekoladzie.
Nie wiem, które owoce w czekoladzie lubię bardziej – wiśnie czy truskawki? Chyba jednak wiśnie. Na dodatek mają błyszczącą skórkę i okrągły kształt, dzięki czemu wychodzą efektowniej na deserach.Nie będę się wiecej rozwodzić, przechodzę do przepisu:

TORCIK WAFLOWY Z WIŚNIAMI W CZEKOLADZIE

Miseczka wiśni drążonych
3 duże wafle
polewa czekoladowa
dżem
platki migdałowe i wiórki kokosowe( opcjonalnie)
Wiśnie umyć, odszypułkować i wydrążyć. W czasie drylowania wiśni uważajcie, bo sok pryska a plamy trudno sprać. Najlepiej ubrać się do tej czynności w bluzkę w kolorze wiśniowym 🙂
Na polewę czekoladową każdy ma pewnie własny patent, przeważnie rozpuszczanie gotowej czekolady z dodatkiem, ja zrobiłam swoim sposobem, podanym w poście Truskawki w czekoladzie( oczywiście przy pomocy kuchenki mikrofalowej). Trzeba jej dość sporo, jeśli z czekolady, to z dwóch 100 g tabliczek.
Smarujemy pierwszy wafel polewą, nakładamy drugi, na który nakładamy ulubiony dżem. Ja dałam mus jabłkowy, bo już mi się sypią papierówki i ledwo nadążam je wykorzystywać. (Przepis na mus był w lipcu ubiegłego roku). Na to kładziemy trzeci wafel i smarujemy go lekko polewą, żeby wiśnie łatwiej się „przykleiły”. Układamy wiśnie w dowolne wzorki, polewamy resztą polewy i możemy posypać pokruszonymi płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi, ale nie jest to konieczne. Zostawiamy w temperaturze pokojowej do zastygniecia polewy, potem lepiej trzymać torcik w lodówce, bo wafle miękną i uginają się pod ciężarem wiśni. Dobrze smakuje do kawy!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.