Tatar i sos tatarski

 

Bardzo lubię to danie i robię je, jak uda mi się znaleźć ładną chudą wołowinę. Przeważnie w małej ilości, bo dzieci go nie jedzą. Jako dodatki wybrałam cebulkę, korniszony ( domowe !) i marynowane grzybki, które dostałam od siostry.

Sos tatarski, który można bez problemów kupić w sklepach jest jednym z ulubionych dodatków do kanapek moich dzieci. Chciałam zobaczyć, czy taki domowy wyjdzie mi nie mniej smaczny, tym bardziej, że zrobiłam go na bazie zrobionego własnoręcznie majonezu.

 

TATAR

20 dkg mielonej wołowiny

żółtko

3 łyżki oliwy

2 korniszony, kilka grzybków marynowanych

średnia cebula

sól, pieprz do smaku

Do mięsa wbijam żółtko, wlewam oliwę, mieszam . Dodaję  sól i pieprz i wyrabiam dokładnie na jednolitą masę. Układam kopczyk na talerzu, otaczam drobno pokrojoną cebulką, korniszonami i grzybkami. Każdy miesza to sobie na talerzu według gustu.

Zostało mi pokrojonych grzybków i ogórków, dorobiłam więc nieco, dodałam marynowanej cebulki od korniszonów i zmieszałam z domowym majonezem.

DOMOWY SOS TATARSKI

szklanka domowego majonezu

kilka grzybków marynowanych

kilka plastrów marynowanej cebuli

2 korniszony

pieprz świeżo zmielony

Warzywa drobno siekam, odcedzam dokładnie na sitku. Mieszam z majonezem i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Sos cieszył się nie mniejszym powodzeniem, niż ten ze sklepu.

Smacznego !

 

 

 

8 przemyśleń nt. „Tatar i sos tatarski

  1. tatar to raczej dla mnie jedno z dań, których nie zjem, raz, że surowe mięso, a dwa, że nie jem wołowiny. ale z kolei sos tatarski z domowym majonezem aż się prosi, żeby go sprobować 🙂 pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.