Tarta z masą serową i jeżynami

tarta z jezynami

 

Ostatnio na targu pojawiły jeżyny i  wrześniowe, polskie  truskawki. Córka namówiła mnie, żeby zrobić z nimi tartę, podobną do tej. Pomogła mi robiąc ciasto, moim dziełem była masa serowa o waniliowym smaku.

By tarta była ciekawsza, dodałam do mąki pszennej nieco żytniej -wyszła taka w rustykalnym stylu, konkretne ciasto fajnie kontrastowało z delikatną masą i owocami.

TARTA PSZENNO-ŻYTNIA Z MASĄ SEROWĄ I JEŻYNAMI

3/4 szklanki  mąki pszennej i 1/2 szklanki  żytniej
50 g drobnego cukru
szczypta  soli
125 g masła
1 jajko
1 łyżka lodowatej wody

2 serki waniliowe 150 g

8 g miękkiego masła, płaska łyżka cukru-pudru

jeżyny i truskawki

Mieszamy mąkę z  cukrem i solą.  Dorzucamy miękkie masło pokrojone na kawałki- ciasto powinno zbijać się w okruchy. Dodajemy jajko zmieszane z wodą i całość wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. Z ciasta forujemy dysk, który po zawinięciu w folię odkładamy na 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto wałkujemy na wielkość formy i wylepiamy ją, łącznie z bokami . Nakłuwamy widelcem raz przy razie  i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 30  minut. Studzimy.

Miękkie masło miksujemy z cukrem-pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce serka miksując na najmniejszych obrotach.

Wystudzoną tartę smarujemy masą i wstawiamy do lodówki. Po godzinie układamy na niej owoce.

Jak się okazało, jeżyny kupione na targu pochodziły z pobliskiego lasu. Postanowiłam się tam wybrać z córką na rekonesans, ale na razie nie mamy czasu. Przy okazji wynikła sprawa nowych trampek ( w lesie jest sucho i można w nich tam iść), postanowiłyśmy ich poszukać na http://trampki.sklep-luz.pl/

Tarta zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia kawałka w przekroju. To jedna z ostatnich okazji, by zrobić ciasto z takimi owocami, polecam na weekend.

Smacznego !

 

tarta z jezynami1

(Odwiedzone 327 razy, 1 dzisiaj)

2 przemyślenia nt. „Tarta z masą serową i jeżynami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.