Tagiatelle z cukini z sosem bolońskim

makaron cukiniowy

 

Pisałam niedawno, że cukinia mi obrodziła w tym roku, jest nie tylko dorodna ale też obfita. Wykorzystuję ją więc na różne sposoby. Ostatnio zrobiłam makaron z cukinii za pomocą obieraczki do warzyw. Poddusiłam go na oliwie i zrobiłam do niego sos boloński, jak do spaghetti. Mój mąż najpierw sceptycznie podszedł do niego a po chwili wcinał ze smakiem, powtarzając ” jakie to dobre ” !

 

MAKARON WSTĄŻKI Z CUKINII Z SOSEM BOLOŃSKIM

długa zielona cukinia

trochę oliwy

sos boloński na świeżych pomidorach

Umytą cukinię obrałam za pomocą obieraczki do warzyw w paski o grubości ok. 1, 5 mm.

Schowek01

 

Rozłożyłam je płasko na dużej patelni z rozgrzaną oliwą , podsmażyłam , przerzuciłam na drugą stronę , wlałam odrobinę wody i poddusiłam do miękkości, tak na al dente. Posoliłam , dodałam trochę pieprzu i słodkiej papryki.

Sos zrobiłam tak jak tutaj , dodając zamiast przecieru pokrojone pomidory i pozwalając się im rozgotować.

Jak już wspomniałam, cukiniowy makaron z mięsnym sosem za świeżymi pomidorami smakował doskonale . W sezonie obfitości wspaniałych warzyw polecam zamiast tradycyjnego.

Ciąg dalszy relacji z Festiwalu Smaków będzie niebawem.

Smacznego !

 

makaron cukiniowy1

 

 

6 przemyśleń nt. „Tagiatelle z cukini z sosem bolońskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.