Szybki deser jagodowo-truskawkowy


Jakże ja zazdościłam autorkom blogów publikujących  przepisy z jagodami… Kilka dni temu zauważyłam jagody na targu, w koszmarnej cenie. Ale to znaczyło, że jagody pokazały się w pobliskich lasach. Namówiłam dziś po południu rodzinkę na wyjazd do lasu , żeby sprawdzić jagodowe miejsca. Były! Piękne, granatowe, soczyste, pachnące.

Gdyby nie to, że zaczął lać deszcz, uzbierali byśmy sporo, tak – tylko szklankę. Ale na pierwszy deser starczyło.

W lodówce znalazła się mała śmietana do ubicia, jogurt naturalny, no i zostało jeszcze truskawek…

SZYBKI DESER JAGODOWO- TRUSKAWKOWY
szklanka jagód
kilkanaśącie truskawek
250 ml śmietany do ubicia
pół szklanki jogurtu naturalnego
cukier
Śmietanę ubić. Truskawki umyć, obrać z szypułek. Kilka najdojrzalszych przesypać cukrem i rozgnieść widelcem. Wymieszać je z jogurtem. Jagody ostrożnie opłukać, przesypać cukrem, zostawiając trochę do dekoracji. Na dno pucharków ułożyć po kilka truskawek, zalać je kremem jogurtowo- truskawkowym. Na to położyc warstwę bitaj śmietany, zostawiając nieco do przybrania. Na śmietanę położyć jagody z cukrem, udekorować kleksem bitej śmietany, truskawką i pozostałymi jagodami. Można wstawić do lodówki , żeby schłodzić. Ja nie zdążyłam… Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.