Za szparagami to ja nie przepadam, lubię tylko zupę z nich. Szukałam zielonych, ale w pobliżu mojego miasteczka ( Środkowa Wielkopolska) są plantacje białych i zielone trudno znaleźć. Skapitulowałam wobec obfitości szparagów na targu i na straganach, oprócz zupy zrobiłam jeszcze tradycyjne szparagi gotowane polane tartą bułką zrumienioną na maśle ( zdjęcie u góry) i szparagi gotowane na zimno w sosie winegret. A zupę zrobiłam nieco inną, niż ta prezentowana rok temu (była na rosole) , w wersji wegańskiej, na oliwie i bulionie warzywnym. Ale po kolei.
WEGAŃSKA ZUPA SZPARAGOWA
2 pęczki białych szparagów
łyżka oliwy
bulion warzywny ( z suszonej włoszczyzny)
sól do smaku
Do wody wlałam łyżkę oliwy, dodałam suszoną włoszczyznę ( 2 łyżki) i pogotowałam 15 min, żeby bulion nabrał mocy. Potem wrzuciłam do bulionu obrane szparagi i gotowałam do miękkości główek, same szparagi zostawiłam ale dente.
Wyjęłam połowę łyżką cedzakową i część z nich wystudziłam do winegretu a część podałam z tartą bułką zrumienioną na maśle.
Resztę szparagów pogotowałam jeszcze trochę, po czym zmiksowałam i podałam tę zupę z grzankami z chleba pokrojonego w kostkę i podsuszonego w mikrofalówce.
SZPARAGI W SOSIE WINEGRET
ugotowane w bulionie z oliwą szparagi
3 łyżki oliwy
łyżka octu winnego
sól, pieprz czarny i ziołowy
zioła prowansalskie, tymianek
Z oliwy, octu i przypraw robimy sos winegret mieszając wszystko i ubijając lekko widelcem. Polewamy sosem wystudzone szparagi, mieszamy. Możemy je wykorzystać też do sałatek wieloskładnikowych. Smacznego !
zawsze chciałam zrobić zupę szparagową, ale stawało na tym, że szkoda mi było szparagów i jadłam je saute 🙂 ale na te z winegretem już prędzej się skuszę, bo nie trzeba miksować szparagów i można połowę zjeść w trakcie przygotowania 🙂 pozdrawiam ciepło!
Wszystkie trzy odsłony przepyszne:)
Szparagi to ja pożeram w każdej odsłonie:)
Też ostatnio chodziły mi po głowie te najprostsze szparagi z bułką z masłem. Podejrzewam, że w takim wydaniu są tak samo dobre jak fasolka szparagowa :D. Z winegretem jadłam kiedyś dobre w restauracji. Tam był jeszcze do nich pomidor i drobno pokrojona, łagodna cebulka.
wproszę się na zupę, dobrze? 🙂
Kupuję wszystkie trzy pomysły!!! mniam mniam 🙂
Tylkosprobuj, proszę bardzo 🙂
wszystkie 3 propozycje sa bardzo smakowite:)
Wybieram zupke i te z winegretem ale zdecydowanie preferuję zielone:)
jadłam je po raz pierwszy tej wiosny, polubiłam je:) fajne te Twoje sposoby na szparagi
Właśnie kupiłam pęczek i szukam inspiracji…
Uwielbiam szparagi. 😀 Przepisy śiwetne!
Ach, zachciało mi się szparagów, tu i teraz 🙂
Ale pysznie! 🙂
zjadłabym wszystkie po kolei 🙂