Odwiedzili nas wczoraj znajomi, dzięki którym nawiązałam kontakt z grupą jeżdżącą na wymianę do Normandii. Oni w tym roku nie mogli pojechać, ciekawi więc byli naszych wrażeń. Starałam się przygotować poczęstunek we francuskich klimatach. Zrobiłam pierwsze danie z mojej nowej książki kucharskiej , poświęconej tradycyjnej francuskiej kuchni, bardzo na czasie, bo mam jeszcze trochę papierówek. To był słony mus jabłkowy z dodatkiem masła do grillowanej kaszanki. Zdjęcia nie mam, bo było już szaro jak siedliśmy przy grillu, mam za to coś bardziej efektownego : Mini- szaszłyczki, z warzywami i wędzoną szynką, dopasowanymi smakiem do serów przywiezionych z Francji. Do nich podałam musztardowy winegret.
MINI-SZASZŁYCZKI WARZYWNE Z SZYNKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
czerwone i żółte pomidory
ogórki małosolne
ogórki w sosie winegret
paski wędzonej wędliny ( dałam szynkę szwarcwaldzką i polędwicę sopocką)
kostki serka pleśniowego ( Pont l’Eveque i Ortolan)
listki bazylii
Pomidory poobkrawałam naokoło wybierając spójne kawałki, ogórki w plasterki a te w winegrecie jeszcze na kawałki, ponadziewałam przy pomocy Córci w kolejności – czerwony pomidor, szynka, ogórek w winegrecie, żółty pomidor, bazylia, serek i małosolny ogórek.
Taka kompozycja okazała się bardzo atrakcyjna smakowo, jej smak podkreślał musztardowy winegret na tradycyjnej francuskiej musztardzie i cydrowym occie winnym :
MUSZTARDOWY SOS WINEGRET
łyżka octu winnego ( miałam na cydrze)
łyżeczka musztardy francuskiej
3 łyżki oliwy
sól ziołowa
pieprz świeżo zmielony
Ocet wymieszałam widelcem z musztardą i ubijając lekko, dodawałam oliwę. Doprawiłam do smaku solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem.
Polane tym sosem szaszłyczki doskonale smakowały – smak serów ( bo o jego podkreślenie chodziło) harmonijnie komponował się z warzywami i wędlinami, musztardowy winegret wszystko dopełniał.
Smacznego !
Szaszłyczki bardzo apetyczne!
Pozdrawiam.
Dziękuję Amber, pozdrawiam również 🙂
Z pewnością gościom smakowały. Moje klimaty takie francuskie specjały:)
Szaszłyki niczego sobie ale nurtuje mnie przepis na ten sos jabłkowy 🙂
Szarlotku, rozgotowane w niewielkiej ilości wody obrane jabłka rozgniecione na puree, z dodatkiem niewielkiej ilości masła i posolone do smaku . Ot, cały przepis 🙂
świetna przekąska