Od gości z Francji, których miałam przed wyjazdem na wakacje dostałam kilka butelek francuskiego wina oraz typowo francuski przysmak – pasztet z kaczych wątróbek, foie gras.Wino,które do tego pasowalo nazywało się Sauternes i pije się je wyjątkowo schłodzone.
Zaplanowałam do tego warzywne dodatki – salatę z pomidorami i ogórkami w sosie winegret, pikantne ogóreczki w curry oraz mini-szaszłyczki – nadziane na patyczki kulki winogron a kawałkami warzyw i oscypka,w towarzystwie lisków bazylii.
MINI – SZASZŁYCZKI WARZYWNE Z WINOGRONAMI I OSCYPKIEM
kulki winogron
kawałki oscypka
połowki pomidorków koktajlowych
kawałki ogórków w curry
zielone oliwki
listki bazylii
Nadziewałam to po kolei na male patyczki. Muszę się pochwalić,że pomidorki, winogrona, bazylia i ogórki są z mojego ogrodu,wyhodowane przez mojego męża.
Szaszłyczki ciekawie się komponowały ze smakiem foie gras i winem, były też dobre same w sobie, co oceniły moje córki nie jedzące mięsa.
Smacznego !
Grażynko super pomysł.
Pozdrawiam ciepło i życzę miłego weekendu 🙂
Ale mi się podoba ta kolacja Grażynko:)
Bardzo smakowite przegryzki!
szaszłyczka poproszę:)
bardzo ciekawa odskocznia od tradycyjnej kuchni polskiej. połączenie sera i winogron uwielbiam