Świąteczny konkurs z Lubellą

lubella 1

 

Jednym z ulubionych wigilijnych dań są różnego rodzaju pierogi. Najpopularniejsze są z kapustą i grzybami, spotykane są z kaszą gryczaną i grzybami lub innymi postnymi nadzieniami. A ciasto na pierogi ? Dzięki warsztatom kulinarnym i wymianie doświadczeń spotkałam już rożne – z jajkami i bez, z olejem, zaparzane wodą lub mlekiem.

Mam dla Was propozycję : konkurs na wigilijne pierogi. Podajcie swoje ulubione przepisy, uwzględniające zarówno nadzienie jak i ciasto. Można podać linki do bloga( też archiwalne), można sam przepis i ewentualnie zdjęcia . Wpisujcie to w komentarzach pod tym wpisem a zdjęcia można przesyłać na adres mailowy podany na blogu. Miło mi też będzie, jeśli polubicie stronę Grażyna gotuje na Facebooku.

Do wygrania są dwa paki produktowe Lubelli zawierające 18 produktów ( fragment na zdjęciu powyżej). Konkurs trwa do soboty 14 grudnia, w niedzielę podam zwycięzców i poproszę ich o adresy do wysyłki.

Pochwalcie się swoimi ulubionymi wigilijnymi pierogami. Na zachętę zdjęcia kilku moich i koleżanek z warsztatów pierogowych.

 

pierogi-z-kaszą

 

ruskie-gotowe2

(Odwiedzone 83 razy, 1 dzisiaj)

31 przemyśleń nt. „Świąteczny konkurs z Lubellą

  1. Moja propozycja to pyszne pierogi z makiem i bakaliami – świetna alternatywa zamiast tradycyjnej kutii. Ciasto na pierogi przygotowuję z mąki graham dzięki czemu pierogi mają wykwintny i ciekawszy smak. Pycha!

    Składniki na ciasto w proporcji:
    – mąka pszenna graham – 2 i 1/2 szklanki
    – letnia woda – szklanka
    – sól – szczypta

    Ciasto zagniatamy – dodając powoli ciepłą wodę – aż będzie elastyczne.
    Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki, na które nakładamy farsz i zlepiamy.

    Składniki na farsz:
    – mak – 100g
    – mleko – szklanka
    – suszone śliwki (namoczone) – 100g
    – rodzynki (namoczone) – 100g
    – orzechy włoskie (namoczone) – 50g
    – laska wanilii
    – łyżeczka cynamonu

    Mak gotujemy w szklance wody z dodatkiem ziarenek z laski wanilii przez ok. 40 minut. Ugotowany mak mielimy lub miksujemy blenderem z namoczonymi owocami i orzechami – dodajemy cynamon – mieszamy. Farsz odstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby składniki się przegryzły 😉

    Farsz nakładamy do krążków ciasta, po czym zlepiamy ciasto. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 8 minut.

    Niestety nie posiadam zdjęcia, ale na pewno zrobię w tym roku 😉

    Pozdrawiam!

  2. Uwielbiam pierogi. Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Polecam „Pierogi z łososiem, owczym serem i ziarnami słonecznika” – ciasto na bazie maślanki, a farsz jest przepyszny :-))
    Oto przepis:
    Pierogi z łososiem, owczym serem oraz ziarnami słonecznika
    Czas przygotowania: 100 minut
    Cena za sztukę: ok. 60gr.
    Składniki na ok. 36 szt:
    CIASTO:
    ½ kg mąki pszennej
    250 ml maślanki
    150 ml wody
    1 łyżeczka soli
    FARSZ:
    300 gr świeżego łososia – filet
    50 gr twardego sera owczego
    2 garście ziaren słonecznika
    1 ½ łyżki soku z cytryny
    Sól, pieprz, przyprawa do ryb do smaku
    1 kostka rosołowa
    1 liść laurowy
    3 kulki ziela angielskiego
    3 kulki pieprzu czarnego
    1 łyżka oleju
    Prażona cebulka do posypania
    Przygotowanie:
    Filet z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć ostrym nożem skórę. Przekroić w 3 mniejsze części.
    Do garnka wlać 1 litr wody. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w kulkach oraz skórkę z łososia. Całość doprowadzić do wrzenia. Kawałki łososia ułożyć w nakładce do gotowania na parze, posypać solą oraz przyprawą do ryb oraz skropić sokiem z cytryny i umieścić ją na garnku z bulionem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 13 – 15 minut.
    Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól oraz partiami wymieszaną maślankę z wodą. Nie wlewać od razu cały płyn, może go trochę zostać (zależy od mąki). Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na ok. 20 minut do odpoczynku.
    Ziarna słonecznika uprażyć na rumiano na suchej patelni. Ugotowanego łososia rozdrobić widelcem. Dodać ziarna słonecznika oraz starty owczy ser na tarce o drobnych oczkach. Całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto rozwałkować na cienki płat, wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć trochę farszu i brzegi dokładnie zlepić. Wrzucać na osolony wrzątek i odrobiną oleju i gotować od wypłynięcia ok. 2-3 minuty. Podawać posypane prażoną cebulką.

    Mam nadzieję, że narobiłam smaka :-))
    Pozdrawiam!

  3. No cóż ..nie będę orginalna ale takich pierożków u mnie nie może zabraknąć na wigilijnym stole,wszelkie inne na różne okazje ale te muszą być..:)
    Zdjęcie podeślę..:)
    Ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    1 jajko
    woda

    Farsz:
    1 kg kiszonej kapusty
    3 dag suszonych grzybów
    2 cebulki średnie
    sól pieprz do smaku

    Mąkę przesiać na stolnicę wbić jajko dodać wodę i zagnieść dość luźne ciasto uformować kulę ,odcinać ciasto po kawałku i wałkować na cienki placek,wycinać kółeczka i układać na środku nadzienie i zlepiać brzegi.

    Farsz :kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody,odcisnąć ,drobno posiekać .Grzyby ugotować odcedzić zmielić w maszynce do mięsa,dodać do kapusty cebulkę pokroić w kostkę zeszklić na 2 łyżkach oleju dodać do farszu doprawić solą i pieprzem,nakładać na ciasto i zlepiać .Gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch ,okrasić olejem z cebulką lub serwować z barszczem czerwonym.

  4. Tradycyjne pierogi wigilijne
    (http://www.czarrnaodkuchni.cba.pl/pierogi_wigilijne.htm)

    Składniki
    ciasto:
    ok. 0,5 kg mąki
    1 jajko
    sól
    ok. 1 szklanka wrzątku (ile mąka zabierze)
    łyżka oleju

    farsz:
    80 dkg kapusty kiszonej
    50 dkg pieczarek
    3 duże cebule
    pieprz, sól, papryka słodka mielona

    Sposób przygotowania

    Kapustę odgotować, odcisnąć i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubym sitku. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oleju, 2/3 przełożyć do kapusty. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć do odparowania wody na pozostałej na patelni cebuli. Wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
    Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką okrągłe placki.
    Sklejone pierożki gotować we wrzątku do wypłynięcia. Podawać omaszczone smażoną cebulką. Smacznego 🙂

    Pierożki pieczone
    (http://www.czarrnaodkuchni.cba.pl/pierozki_z_kapusta.htm)
    Składniki

    ciasto:
    60 dkg mąki
    1 kostka margaryny
    2 żółtka
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    3/4 kostki drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich

    farsz:
    1/2 litrowego słoika kapusty kiszonej
    50 dkg pieczarek
    3 cebule
    sól, pieprz
    kminek

    Sposób przygotowania

    Drożdże rozmieszać w mleku i poczekać aż wyrosną. Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, sól i zioła i powoli połączyć z drożdżami. Zagnieść ciasto i rozwałkować na około 5 mm.
    Kapustę odgotować. Odcedzić i odcisnąć. 1 cebulę posiekać i zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić sola i pieprzem. Pozostałe 2 cebule pokroić drobno podsmazyć na złoto. Kapustę i pieczarki zemleć w maszynce na grubym sitku. Dodać cebulkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Z ciasta wykrawać szklanką krążki, napełniać farszem i sklejać pierożki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka trochę roztrzepać i posmarować wierzch pierożków. Posypać kminkiem. Piec ok. 30-40 minut na złoty kolor w pierniku rozgrzanym do 190 stopni.

    Pierogi z grzybami leśnymi
    (http://www.czarrnaodkuchni.cba.pl/z_grzybami_lesnymi.htm)

    Składniki
    ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    ok. 1 szklanka gorącej wody
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    farsz:
    0,5 kg grzybów leśnych
    35 dkg kapusty kiszonej
    2-3 cebule
    1/4 kostki masła
    sól, pieprz
    słodka papryka
    pieprz kajeński

    Sposób przygotowania

    Grzyby oczyścić, pokroić i odgotować w osolonej wodzie. Kapustę drobno pokroić i odgotować. Ostudzić i odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia posypać słodką papryką. Dodać grzyby, podsmażyć, dodać masło. Po 2-3 minutach dodać kapustę, zestawić z gazu i doprawić do smaku.
    Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i szklanką wykroić krążki. Na ciasto nakładać farsz i sklejać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać omaszczone cebulą. Smacznego 🙂

  5. Ja lubię bardzo pierogi i na święta polecam Pierogi jabłkowo-rodzynkowe.

    Przepis na Pierogi jabłkowo-rodzynkowe:
    Składniki na 2 porcje (ok. 10 sztuk):

    Ciasto:
    Mąka graham (typ 1850) – jedna szklanka
    Przegotowana letnia woda – ok. 1/3 szklanki

    Nadzienie:
    Jabłka – 1 – 2 sztuki (w zależności od wielkości)
    Cukier – do smaku (opcjonalnie)
    Rodzynki – łyżka

    Sos jogurtowo – cynamonowy:
    Jogurt naturalny – dwie łyżki
    Miód/cukier – łyżeczka
    Cynamon – 1/2 łyżeczki

    Sposób przygotowania:
    Przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w kostkę, następnie mieszamy je z odrobiną cukru (ewentualnie) i rodzynkami.
    Zagniatamy ciasto – dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
    Ciasto wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki – na każdy krążek nakładamy porcję jabłek i zlepiamy.
    Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 8 minut.
    Gdy pierogi się będą gotowały przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z miodem/cukrem i cynamonem.

  6. Pierogi ziemniaczane z kaszą gryczaną, trzema serami i świeżymi ziołami

    Składniki:

    Ciasto:
    10 ugotowanych ziemniaków (w osolonej wodzie)
    2 1/3 szklanki mąki + mąka do wałkowania
    2 jaja
    szczypta soli

    Farsz:
    270 g sera feta
    250 g sera białego
    200 g sera żółtego
    ¾ szklanki kaszy gryczanej
    1 ½ szklanki wody
    łyżeczka masła
    10 listków świeżego oregano i bazylii
    1 cebula
    sól
    pieprz ziołowy
    tłuszcz do smażenia

    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem masła i szczypty soli. Ser feta, biały i żółty kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy do niej ser biały i razem jeszcze chwilę smażymy. Zioła rwiemy na mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę łączymy z usmażoną cebulką, serami, ziołami. Ciasto rozwałkowujemy dość grubo, szklanką wykrawamy krążki, napełniamy farszem i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia. Podajemy polane roztopionym masełkiem, skwarkami lub kiełbaską pokrojoną w kostkę i usmażoną, którą można dodać również do farszu. Równie dobrze smakują na drugi dzień przysmażone na tłuszczu czy odgrzane w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

  7. Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem, czosnkiem i fetą:
    Przepis na porcję dla 2-3 osób, 22 spore pierogi

    Na ciasto:
    250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
    180 ml bardzo cieplej wody
    1 łyżka suszonego tymianku
    1 łyżeczka oliwy
    Na wypełnienie
    500 g mrożonego szpinaku
    5 dużych ząbków czosnku
    30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
    80 g chudego, mielonego twarogu
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki pieprzu

    Przepis:
    Rozpoczynamy od przygotowania farszu.
    Rozmrażamy szpinak i bardzo dokładnie odciskamy go z wody (najlepiej porcje brać w dłonie i mocno ściskać do uzyskania względnie suchych, zbitych kulek).
    Do szpinaku dodajemy przyprawy, twaróg oraz wciskamy czosnek.
    Całość mieszamy dokładnie, a na końcu dodajemy pokruszony ser feta.

    Gdy nadzienie jest już gotowe, możemy przejść do zagniatania ciasta.
    Na stolnicę wysypujemy pełnoziarnistą mąkę i tymianek, stopniowo dodajemy
    bardzo ciepłą wodę a na końcu odrobinę oliwy i zagniatamy ciasto, powinny być raczej luźne.

    Przed rozwałkowaniem stolnicę należy porządnie podsypać mąką – można użyć oczywiście
    zwykłej mąki pszennej.
    Ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm placek i sporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcje szpinakowego nadzienia.

    I teraz najtrudniejsze – zlepianie 🙂
    Warto przygotować sobie ściereczkę lub papierowe ręczniki, ponieważ za każdym razem po styczności z farszem musimy przetrzeć dłonie – ponieważ wilgotnymi palcami ciężko jest skleić dwa końce, bo wszystko się lepi i rozpada.

    Gotowe pierożki układamy na ściereczce lub posypanej mąką stolnicy.
    Gotujemy dosłownie 5 minut w osolonej wodzie (wrzucone na wrzątek).

  8. Drugą moja propozycją są :Pieczone pierożki z grzybami które zawsze robiła moja mama a ja robię je raz do roku właśnie na wigilię niestety nie posiadam zdjęcia 🙁 Ale chętnie podzielę się przepisem:

    Ciasto:
    40 dag mąki pszennej
    30 dag masła
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    szczypta soli
    jajko do posmarowania

    Farsz:
    20 dag suszonych grzybów-u mnie maślaczki,borowiki,kozaki
    35 dag świeżych pieczarek
    1-2 cebule
    2 jajka
    2 łyżki tartej bułki
    sól himalajska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    pęczek natki pietruszki

    Przygotowanie;

    Ciasto:
    Mąkę przesiewam na stolnicę mieszam z pokrojonym na wiórka masłem solę wbijam jajka i dodaję 2 łyżki mleka ,zagniatam ciasto,jęsli wyjdzie nam za twarde -zależy to od wilgotnosci mąki dolewamy jeszcze ciut mleka.Zagnieciione ciasto zawijam w ściereczkę kuchenną i wkładam do lodówki na 40 minut.
    W tym czasie przygotowuje farsz:
    Namoczone przez noc suszone grzyby gotuję do miękkości w wodzie w której się moczyły.nastepnie mielę przez maszynkę o grubych oczkach.
    Cebulkę obieram kroję drobno i szklę na patelni na maśle,dodaję do grzybów.pieczarki myję kroję lub ścieram na tarce jarzynowej również duszę na odrobinie masła aż cały płyn z nich wyparuje,mieszam wszystko razem dodaję do farszu jajka .

    Natkę pietruszki myję osuszam dodaję do farszu,doprawiam do smaku solą himalajską i pieprzem kolorowym,gałka muszkatołową dosypuję bułkę tartą aby farsz miał zwięzłą konsystencję.

    Ciasto rozwałkowuję na cienki placek,wykrawam szklanką krążki kładę po łyżeczce nadzienia i dokładnie zlepiam brzegi.Układam pierożki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia smaruję każdy rozkłóconym jajkiem.Piekę w tem 180*c przez około 25-30 minut na złocisty kolor.
    Podaję oczywiscie z barszczykiem czerwonym na zakwasie.

    Mam nadzieję że moja propozycja przypadnie do gustu bo są naprawdę pyszne mimo ze czasochłonne.

    Pozdrawiam..:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.