Świąteczna zbiórka żywności i pudding ryżowy

SZZ

Już w najbliższy weekend w marketach na terenie całego kraju odbędzie się coroczna świąteczna zbiórka żywności dla  potrzebujących. W tym roku odbywa się pod hasłem – Weekend Superbohaterów.  Wkładając ryż, olej, czekoladę czy konserwy  do specjalnych pojemników możesz uratować komuś święta. Te produkty są w tym roku rekomendowane do zbiórki a w akcji promocyjnej są prezentowane jako superbohaterzy.

Gdy kupujesz coś na święta

nie tylko o sobie pamiętaj

olej, ryż i czekolada

Jako prezent też się nada !

Świąteczna Zbiórka Żywności odbędzie się od 29 listopada do 1 grudnia  na terenie całej Polski, w niemal 3500 sklepów spożywczych. Nasi  wolontariusze (ponad 50000) będę czekali na klientów w okolicach  sklepowych kas. Każdy może kupić trochę więcej, podzielić się swoimi  zakupami i przekazać je wolontariuszom Banków Żywności. Produkty  zebrane podczas zbiórki zostaną przekazane jeszcze przed Świętami  osobom potrzebującym. W zeszłym roku udało się zebrać ponad  800 ton  żywności. Fotorelację z zeszłorocznej zbiórki można zobaczyć o tu:
http://www.bankizywnosci.pl/38-n-799/archiwum/swiateczna-zbiorka-zywnosci-fotorelacja.html

W tym roku można też zakupy na świąteczną zbiórkę żywności zrobić przez Internet , szczegóły tutaj : klik, klik, a jeszcze więcej pod tym adresem : klik, klik.

Z polecanych produktów do przygotowania dania na święta dla wielu osób wybrałam ryż . Można z niego zrobić pudding na słodko na świąteczny deser. Bazą jest przepis z 1/4 kg ryżu, czterema takimi porcjami można nakarmić spokojnie 10 osób.

 

pudding ryżowy

 

PUDDING RYŻOWY NA SŁODKO

1/4 kg ryżu

trochę oleju
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
cynamon

Ryż dobrze wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Na dno garnka wlać kilka łyżek oleju, obtoczyć w nim ryz i podsmażyć chwilę. Zalać wrzątkiem ( 2 razy tyle objętości, ile było ryżu) i gotowac na niewielkim ogniu, aż woda  się wchłonie, starając się nie mieszać – wtedy będzie na sypko. Jeśli mamy ryz w woreczkach, gotujemy według przepisu. Studzimy mieszając.
Żółtka utrzeć z cukrem, białka utrzepać ze szczyptą soli. Do ugotowanego, przestudzonego ryżu dodać żółtka z cukrem, na koniec delikatnie wmieszać białka .
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do piekarnika na 20około  mniut na 180 C. Powinien się zapiec na całej powierzchni.

Możemy urozmaicić przepis – dodać do ryżu rodzynki lub inne bakalie, albo kilka łyżek musu jabłkowego lub powideł. Wierzch możemy posypać cynamonem lub tartą czekoladą. Możliwości jest wiele.

Smacznego !

Przypominam – świąteczna zbiórka żywności od 29 listopada do 1 grudnia , nie tylko w sklepach ale i w Internecie.

 

blogerki_150x240_2_okblogerki_150x240_ok

4 przemyślenia nt. „Świąteczna zbiórka żywności i pudding ryżowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.