Suszone pomidory w zalewie

Suszone pomidory robię już drugi rok, namówiona przez córkę. Dwa lata temu kupiłyśmy suszarkę do warzyw i owoców , suszymy też grzyby, śliwki i jałka oraz banany na chipsy.
Wprawdzie suszone pomidory prezentowałam już w ubiegłym roku, ale warto je przypomnieć a poza tm pokażę dzis sposoby ich przechowywania. Ale najpierw o samym suszeniu.

SUSZONE POMIDORY

drobne, podłużne pomidory, w ilości mieszczącej się na suszarce

Pomidory myjemy, wycieramy i przekrawamy wzdłuż. Układamy na suszarce skórką do dołu i włączamy najpierw na około 10 godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie przeglądamy je i te, które są już dobre, odkładamy a suszymy resztę. Jeżeli dzień jest słoneczny i wietrzny, możemy je dosuszać na słońcu ( ja tak robiłam). Pomidory są wysuszone, jeśli nie są już elastyczne i kruszą się łatwo w ręku.

Przechowujemy je same w słoiku z dodatkiem ryżu zawiniętego w gazę, to wyciąga z nich wilgoć i ułatwia przechowywanie.

Na  zdjęciu ponizej są pomidory w oliwie z przyprawami – dodałam do oliwy sól morską z ziołami prowansalskimi, pieprz czarny i ziołowy, paprykę wędzoną, ziarna kolendry i pokruszone listki laurowe. Tę oliwę mam zamiar wykorzystywać do sałatek.

Smacznego !

Jedno przemyślenie nt. „Suszone pomidory w zalewie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.