Dawno nie było u mnie żadnej surówki, co nie znaczy, że ich nie robię. Ostatnio nabrałam chęci na coś ostrzejszego, więc do kapusty pekińskiej z rzodkiewką i ogórkami wkroiłam ostrą papryczkę chili, doprawiłam ziołami i kolorowym pieprzem oraz zmieloną kolendrą. Wyszła ciekawa , orzeźwiająca surówka.
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ NA OSTRO
1/3 kapusty pekińskiej
4 rzodkiewki
1/2 zielonego ogórka
mala cebula
mała czerwona papryczka chili
sól ziołowa
łyżka soku z limonki
2 łyżki oliwy
estragon, pieprz kolorowy z młynka, mielona kolendra
szczypta cukru
Kapustę poszatkowałam,dodałam posiekaną cebulę, posoliłam solą ziołową. Po chwili dodałam półplasterki rzodkiewki i ogórka. Polałam sokiem z limonki, dodałam pokrojoną ostrą papryczkę, bez pestek.
Posypałam estragonem i pieprzem oraz kolendrą z młynka. Dodałam troszkę cukru dla złamania ostrych smaków, polałam oliwą i wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na 20 minut, żeby się „przegryzła”.
Surówkę jedliśmy do wędlin oraz wegańskich past na bazie fasoli, które pokażę niebawem. Bardzo do tego pasowała.
Smacznego !
Lubie właśnie takie surówki 🙂
I ja też 🙂
Smakowitości Grażynko serwujesz 🙂
Majanko, dziękuję 🙂
i ja też dołączam do fanów takich surówek 😉
Iza, witaj w klubie
Przepyszna i do tego na ostro