Surówka z kapusty pekińskiej z mandarynkami

 

To jedna z naszych ulubionych surówek i nie wiem, jak to się stało, że nie było jej jeszcze na blogu. Robimy ją od święta a w sezonie dostępnośco mandarynek dośc często. bazą jest kapusta pekińska, mandarynki i jabłko, kukurydza to dodatek obowiązkowy, a inne dodatki w zależności od tego, co akurat jest w domu. Teraz był zielony ogórek, który mi do tej surówki podpasował :

 

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MANDARYNKAMI

 

pół kapusty pekińskiej- biała część

kilka mandarynek

pół zielonego ogórka

dwa czerwone jabłka, słodkie

pół puszki kukurydzy

sok z cytryny

sól, pieprz ziołowy

oliwa

szczypta cukru

Kapustę kroimy w paski, ogórka w półplasterki, solimy lekko. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, odsączoną kukurydzę i podzielone na kawałki mandarynki. Posypujemy pieprzem ziołowym, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą , troszkę słodzimy i mieszamy dokładnie. Zostawiamy na kilkanaście minut w lodówce, żeby się „przegryzła”.

My jedliśmy ją do kurczaka z ryżem i bardzo do tego pasowała. Smacznego !

 

 

I jeszcze jedna ważna informacja – dziś jest dzień Pluszowego Misia. Szczególnie uroczyście, i z nagrodami obchodzi go Bajeczna Fabryka :

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.