Kapustę jada się u nas przede wszystkim w postaci surówek. Intensywny smak kiszonej nie wszystkim odpowiada, więc często dodaję dla złagodzenia kapustę białą lub pekińską a czasem nawet obie. Taka mieszana surówka ma bardzo ciekawy smak – naturalny kwas z kiszonej bardzo go wzbogaca. A ile to witamin! Oto jedna z moich propozycji:
SURÓWKA Z KAPUSTY MIESZANEJ
miseczka kapusty kiszonej z marchewką
2-3 liście kapusty pekińskiej lub zwyklej slodkiej
2 jabłka
2 kiszone ogórki
kawałek papryki świeżej lub kiszonej
oliwa
cukier, pieprz ziołowy, majeranek
Świeżą kapustę poszatkować, dodać kiszoną, pokrojoną niezbyt drobno. Dorzucić starte na grubej tarce jabłka i ogórki oraz pokrojona paprykę ( ja miałam ukiszoną z ogórkami). Dodać troszkę cukru, pieprz ziołowy i majeranek, polać oliwą ile kto lubi, wymieszać. Podawać najlepiej do mięsa z ziemniakami.
Smacznego!