Surówka z młodej kapusty z kiszoną brukselką

surówka z brukselką1

Do surówki z młodej kapusty lubię dodawać małosolne lub kiszone ogórki i sok od nich, to bardzo orzeźwia i podnosi smak. Tym razem miałam otwartą kiszoną brukselkę i pomyślałam, że to będzie świetny dowcip, połączyć dwa rodzaje kapusty 🙂 Wyszła rewelacyjna w smaku, w sumie niewiele różniła się od surówek z kiszonymi ogórkami, ale co kapusta , to kapusta 🙂

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KISZONĄ BRUKSELKĄ

1/4 główki młodej kapusty

2 jabłka

4-5 główek kiszonej brukselki

2 łyżki soku z tej brukselki

2 łyżki oliwy

sól, pieprz ziołowy

szczypta cukru

2-3 rzodkiewki

Kapustę szatkujemy, solimy sporą szczyptą i odstawiamy na 20 minut. Potem na tarce o grubych oczkach ścieramy do niej rzodkiewki i jabłka. Brukselkę kroimy w plastry i rozdzielamy na drobne paski. Dodajemy sok z kiszonej brukselki, oliwę, i pieprz ziołowy do smaku oraz  szczyptę cukru dla złamania kwaśnego smaku brukselki. Mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 15 min, żeby się przegryzła. Można posypać siekanym koperkiem.

Surówka wyszła pyszna, orzeźwiająca i doskonale pasowała do mięsa z grilla.

Smacznego !

brukselkowa

 

 

(Odwiedzone 216 razy, 1 dzisiaj)

2 przemyślenia nt. „Surówka z młodej kapusty z kiszoną brukselką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *