Surówka jabłkowo- ogórkowa

Dodaję jabłka do wielu surówek. Nie starczyło by czasu ani miejsca, żeby wymienic chociaż połowę. A papierówki pasują mi bardzo do ogórków kiszonych i w sezonie to jest surówka błyskawiczna: ścieram na tarce, doprawiam i już. Jak mam więcej czasu, to dodaje też pokrojonego w półplasterki pora, wczesniej nasolonego, żeby zmiękł trochę. Ale teraz czasu nie miałam, więc jest w wersji najprostszej a niemniej smacznej i zdrowej. Przepis jest banalnie prosty:

SURÓWKA Z JABŁEK I KISZONYCH OGÓRKÓW

kilka jabłek
kilka kiszonych ogórków ( mniej więcej równo objętościowo)
oliwa
sok z kiszonych ogórków
pieprz ziołowy
estragon lub tymianek
Jabłka i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać najpierw sokiem z ogórków, niech przejdą swym  smakiem kilka minut. Potem dodać oliwę i przyprawy, wymieszać, schłodzić.
Ta surówka ma zdecydowany smak i pasuje do mniej wyrazistych mięs i wędlin, również tych na zimno. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.