Stroganow śliwkowy z kluskami

Dawno nie robiłam tego dania, więc jak ostatnio nabyłam ładną chudą wołowinę, postanowiłam sobie je przypomnieć. Przepis znalazłam w „Kuchni polskiej”. Zrobiłam małą modyfikację, bo zamiast przecieru pomidorowego dodałam sos śliwkowy.
Dodatek sosu śliwkowego okazał się bardzo trafnym posunięciem. Tak samo, jak zrobienie klusek do sosu, na co namówiła mnie moja córka.

BOEUF STROGANOW Z SOSEM ŚLIWKOWYM

ok.60 dkg chudej wołowiny
ok. 30 dkg pieczarek
duża cebula
1/2 szklanki sosu śliwkowego
bulion wołowy do podlewania
sól, pieprz, papryka w proszku
Mięso kroimy w kostkę , solimy i pieprzymy do smaku i podsmażamy na maśle ( ja dodałam trochę oliwy) aż zbrązowieje. Smażymy warstwami, żeby mięso się nie dusiło od razu. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w piórka cebulę, krórą dodajewmy do usmażonego już mięsa. Potem smażymy, też warstwami, pokrojone w grube plastry pieczarki. Dodajemy je do rondla z mięsem i cebulą , dolewamy trochę bulionu i dusimy do miękkości, podlewając w razie potrzeby. Pod koniec duszenia wlewamy sos śliwkowy, wsypujemy paprykę i sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze doprawić.

KLUSKI „RZUCANE”

3 jajka
ok.2,5 szklanki mąki pszennej
ok. 3/4 szklanki wody gazowanej

Roztrzepujemy jajka widelcem, dodajemy na przemian mąkę i wodę, mieszając dokładnie.  Przekładamy na duży płaski talerz i końcem noża odrywamy kawałki ciasta i rzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia, próbując wyjętą kluskę ( po przekrojeniu nie może być surowego ciasta). Odcedzamy i podajemy z sosem i mięsem.
Pierwszy raz robiłam takie kluski, w zasadzie „na czuja” a dodatek wody gazowanej to mój pomysł i okazał się trafny, bo kluski wyszły puszyste i sporo rosły w czasie gotowania.

Całe danie bardzo nam smakowało, a sos z dodatkiem śliwkowego został oceniony zdaniem mojej Córci „mistrzostwem świata”.  Teraz będę już częściej robić stroganowa.

Smacznego !

2 przemyślenia nt. „Stroganow śliwkowy z kluskami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.