Uwielbiam sierpień za wspaniałe pomidory i inne warzywa. Staram się je wykorzystywać teraz codziennie. Do spaghetti z sosem z dojrzałych pomidorów dodałam więc ostatnio trochę papryki i cukinii, aby urozmaicić jego smak i wzbogacić danie o witaminy. Cukinia była młodziutka ( prosto z mojej grządki), wiec jej nie obierałam , tylko udusiłam ze skórką.
SPAGHETTI Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ
opakowanie makaronu spaghetti
ok. 30 dkg mielonego mięsa
cebula
kilka dojrzałych pomidorów ( mogą być miękkie)
żółta papryka
młoda nieduża cukinia
sól, pieprz z młynka
oregano, zioła prowansalskie
papryka słodka w proszku
olej i oliwa do smażenia
Makaron gotujemy al dente. Na niedużej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy mielone mięso, posypujemy sproszkowaną papryką i smażymy aż zmieni kolor. Dodajemy sparzone, obrane i pokrojone pomidory, dusimy do miękkości, rozgniatamy widelcem.
Osobno na oliwie podsmażamy paski papryki i cukinię pokrojoną w plastry i dalej na ćwiartki. Jak zmiękną, dodajemy je do naszego sosu. Dusimy chwilę razem, przyprawiamy solą, pieprzem z młynka i ziołami.
Gotowym sosem polewamy odcedzony makaron.
Mnie taka wersja letniego spaghetti bardzo smakowała.
Smacznego !
każde spagetti to dla mnie pyszne cos ;))
Teraz najlepsze z sezonowymi warzywami 🙂
,O takie lubię 🙂
apetyczne danie 😉
Majanko, Iza- dziekuję 🙂
pyszne !! bardzo lubię ..bardzo..
Tak jak i ja 🙂