Śliwki do placka na zimę

Teraz jest pora na placki ze śliwkami, ale co zrobić , gdy nabierze się ochoty na taki placek zimą? Jest na to sposób a znam go z rodzinnego domu. Moja Mama od lat robiła specjalnie przygotowane śliwki do słoiczków, żeby zimą były do placka:

ŚLIWKI DO PLACKA NA ZIMĘ

Kilogram śliwek
2, 5 szklanki cukru
Dojrzałe, ale jędrne śliwki przepoławiamy i pozbawiamy pestek. Połówki śliwek układamy ciasno w wyparzonych słoiczkach, obficie przesypując je cukrem.
Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików około 15 minut. Najlepiej zostawić słoiczki w przykrytym garnku aż ostygną, wtedy mają ładniejszy kolor i zapach.
Zimą otwieramy słoiczek, odcedzamy śliwki, sok pijemy rozcieńczony wodą ( pyszny) a śliwki układamy na placku i wspominamy późne lato. Smacznego !

(Odwiedzone 159 razy, 1 dzisiaj)

Jedno przemyślenie nt. „Śliwki do placka na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.