Ślimaki winniczki po burgundzku

winniczki1

`Podczas urodzinowej imprezy mojego bloga, Piotrek z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię grillował mięso i kiełbaski z moim mężem . Wtedy zgadali się na temat ślimaków, które mój mąż przyrządza co jakiś czas , na bazie przepisów z książek kucharskich i własnych doświadczeń, już od wielu lat.

W ubiegłym tygodniu Jola z Piotrem zabrali mnie po drodze na pierogowe warsztaty i przy okazji wstąpili na francuskie przekąski. Gwoździem menu były właśnie winniczki po burgundzku, poprzedzone kremową zupa warzywną, w towarzystwie terminy z kaczki i wątróbek oraz sałaty z pomidorami w winegrecie.

A goście przywieźli ze sobą gołąbki bankietowe- specjalność Piotra :

gołąbki Piotra

Terrinę pokażę przy innej okazji, teraz skupmy się na ślimakach, bo to temat wywołujący zaciekawienie ( podawałam już komuś przepis na facebooku)

WINNICZKI PO BURGUNDZKU

Ślimaki do jedzenia wykorzystujemy zbierając je między 20 kwietnia a końcem maja ( wyjątkowo na początku czerwca, w roku spóźnienia takim jak ten). Zbieramy dorodne sztuki, wielkości powyżej 5 złotych.

Ponieważ ślimaki są tym, co jedzą , nie zbieramy ich w miejsc ach skażonych, np. z pobocza szosy.  Aby je odtruć (  bo mogły jeść niejadalne rośliny) należy je 2-3 dni trzymać  w lekko wilgotnym miejscu bez pokarmu, co oczyści ich układ pokarmowy ale też odchudzi, albo karmić sałatą.

Przed przygotowaniem do jedzenia trzeba je umyć pod bieżącą wodą i posypać solą od strony wejścia do muszli, żeby pozbyć się śluzu. Potrwa to ok. pół godziny . W tym czasie należy doprowadzić spory garnek wody do wrzenia.

Ślimaki powtórnie myjemy pod bieżącą wodą, z białego śluzu i partiami po kilka sztuk wrzucamy do wrzątku, aby woda nie przestała wrzeć. Po kilku minutach ślimaki powinny wypłynąć na wierzch.  Gotujemy je kilka minut, łyżką cedzakową wyciągamy z garnka i jeszcze ciepłe wyciągamy w całości ( koniecznie) ze skorupek za pomocą  grubej igły lub czegoś podobnego.  Puste skorupki oczyszczamy i gotujemy we wrzątku 10-15 minut by je zdezynfekować. W tym czasie za pomocą ostrego noża lub skalpela oddzielamy nogę ślimaka  od reszty ciała. Noga stanowi  1/5 do 1/10 całości ślimaka. Należy szczególnie uważać aby nie pozostawić czarnej żyłki ( podobnej jak u krewetek).

Do  płaskiego garnka nalewamy wody na wysokość ok. 2 cm wrzucamy jeszcze raz umyte nogi ślimaków, trochę drobno posiekanej  włoszczyzny, ziele angielskie, zaczynamy powoli gotować, na małym ogniu, około 2 godzin. Uzupełniamy wywar , ale nie powinno go być wiele. Pod koniec uzupełniamy  białym winem, wytrawnym lub półwytrawnym. Rieslinga nie polecam, bo jest za kwaśny. 

Ślimak jest gotowy  jeśli ostrze noża wchodzi w niego bez oporu.

W czasie gotowania ślimaków w miseczce rozcieramy pół kostki dobrego lekko zmiękczonego masła z drobno posiekanym czosnkiem ( 2-3 ząbki) i natką pietruszki i podobnie posiekaną szalotką  oraz zmielonym białym pieprzem. Pod koniec ucierania można dodać trochę białego wina lub wywaru po ugotowaniu ślimaków. Masa powinna odstać chwilę, dla przegryzienia smaków.

Puste skorupki napełniamy  do połowy masą maślaną , wkładamy nogę ślimaka i wyrównujemy warstwą masy do brzegu muszli. Jeśli brzeg muszli jest ukruszony, wyrównujemy go.

Ustawiamy wszystko w naczyniu żaroodpornym pionowo, ciasno obok siebie, by zawartość muszli się nie wylała. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 minut, aż wierzchnia warstwa masła zacznie się delikatnie gotować.

Wyjmujemy ostrożnie, wkładamy w płynną masą maślaną kawałeczki natki pietruszki i podajemy z białym pieczywem oraz z białym winem.

Nakładamy na talerzyk  muszlę , za pomocą szczypczyków lub wykałaczki wyjmujemy ślimaka a  płynną zawartość muszli  wylewamy na talerz i maczamy w niej chleb. To masa jest dla niektórych bardziej atrakcyjna niż sam ślimak.

Po pierwszym przyrządzeniu będziemy już sami wiedzieli , jakie przyprawy dobrać i z czym nam ślimaki będą najbardziej smakowały.

Moim gościom smakowały bardzo i Piotrek już nabrał ochoty, żeby sobie takie przyrządzić.

Smacznego !

winniczki

15 przemyśleń nt. „Ślimaki winniczki po burgundzku

  1. Bardzo lubię ślimaki po burgundzku ale do tej pory jadłam tylko te sklepowe. Taki dokładny przepis zachęca do spróbowania wersji „home made”, tylko coś czuję, że wygrzebanie ślimaka ze skorupki będzie wymagało sporo odwagi 😉 a zawsze twierdziłam, że różne kulinarne „dziwactwa” mi nie straszne 🙂
    Pozdrawiam!

  2. Jeszcze raz dziękujemy za gościnę, ślimaki były świetnie przygotowane, spisze Twój przepis i muszę go odtworzyć na blogu, tylko niech Piotrek nazbiera te winniczki.

  3. Śluz rozumiem, ale chodzi mi o głodówkę. One nie mają układu pokarmowego w nodze, a tylko ją jemy. Resztę przecież się odcina i wyrzuca.

  4. Oj widzisz – mi mamuśka z gór przywiozła prawie 30 szt. winniczków. A ja się ich przestraszyłam i na wolność wypuściłam 😉 teraz wiem, że w przyszłym roku mogę spróbować z twoim przepisem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.