Śledzie w śmietanie i ziemniaki

 

Przepis na to danie znalazłam w kuchni regionalnej kaszubskiej, ale znam go z rodzinnego domu. Smak zimnych śledzi w śmietanie w towarzystwie ciepłych ziemniaków na długo zapada w pamięć. Potrawę dołączam jako ostatnią do polskiego tygodnia pod partonatem serwisu z Pierwszego ŧłoczenia. pl.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z ZIEMNIAKAMI

kilka filetów typu matjas
szklanka kwaśnej śmietany
cebula pieprz, estragon, szczypiorek
ziemniaki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Śledzie moczymy do uzyskania pożądanego smaku i dzielimy na kawałki. Dodajemy pokrojoną cebulę, pieprz i estragon, zalewamy śmietaną, mieszamy. Podajemy z ziemniakami w mundurkach, które możemy polać śledziową śmietaną. Posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!

 

Jedno przemyślenie nt. „Śledzie w śmietanie i ziemniaki

  1. U mnie w domu tradycyjnym obiadem wielkopiątkowym są właśnie takie śledzie z ziemniakami. Ja dodaję do nich pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki i sparzoną cebulę. Nie dodaję żadnych przypraw. To jeden z moich ulubionych obiadów.
    Pozdrawiam i życzę radosnych Świąt 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.