Śledzie imbirowe

śledzie imbirowe

W czasie tygodnia korzennego pojawiło się wiele propozycji śledzi korzennych i nabrałam chęci, żeby zrobić takie na Święta. Najpierw jednak postanowiłam wypróbować, jakie smaki będą mi odpowiadały. Jakoś nie pasują mi śledzie ze słodką nutą, np. z rodzynkami ( choć pewnie kiedyś spróbuję), wymyśliłam więc wersję bardziej stonowaną, z pieprzem ziołowym, imbirem i gałką muszkatołową. Do tego ocet balsamiczny i przecier pomidorowy. Śledzie te bardzo nam zasmakowały, więc podaję przepis:

ŚLEDZIE IMBIROWE

kilka filetów typu matjas
łyżeczka imbiru
łyżeczka pieprzu ziołowego
spora szczypta gałki muszkatołowej
łyżka octu balsamicznego
2 łyżki przecieru pomidorowego ( dałam przetarte pomidory z puszki)
¼ szklanki bulionu warzywnego
½ szklanki oleju
mała cebula
Śledzie należy wymoczyć do pożądanego smaku. Gorącym bulionem zalewamy pieprz ziołowy, imbir i gałkę oraz pokrojoną w kostkę cebulkę. Studzimy do temperatury pokojowej, dodajemy przecier pomidorowy i olej. Zalewamy pokrojone śledzie w słoiczku i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Takie śledzie są bardzo delikatne w smaku i aromatyczne. Smacznego!

P.S. Te śledzie zdobyły nagrodę w konkursie Winiar na danie świąteczne na blogu Kuba pichci 🙂

śledzie imbirowe1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.