Śledź w oleju lnianym z sezonowymi warzywami

sledz z papryką

 

Bardzo lubię śledzie i pokazywałam na blogu już ich kilka wersji. Teraz, w czasie dojrzałych pysznych pomidorów i papryki postanowiłam wypróbować coś nowego. Do mojego ulubionego śledzia w zalewie z kiszonymi ogórkami dodałam pokrojoną w kosteczkę paprykę i pomidory. Jako przyprawę zostawiłam niezawodny do ryb estragon.

 

ŚLEDZIE W OLEJU LNIANYM Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM

 

3-4 filety typu matjas

 

1/2 szklanki oleju lnianego

 

1/4 szklanki soku z kiszonych ogórków

 

małą cebula

 

1 kiszony ogórek

po pół czerwonej i żółtej papryki

duży jędrny pomidor ( bez pestek)

 

pieprz z młynka

 

płaska łyżeczka estragonu

 

Śledzie płuczemy i moczymy w wodzie do pożądanego smaku – ja około 2, 5  godziny. Kroimy na kawałki.

Kroimy cebulę, paprykę, ogórka i pomidora  w drobną kostkę,  mieszamy dokładnie. Dolewamy sok z kiszonych ogórków do oleju, dosypujemy pieprz  i estragon,  mieszamy ponownie.

 

Śledzie w słoiku przekładamy kawałkami warzyw  i zalewamy przygotowaną zalewą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Pyszne wczesnojesienne smaki a śledź pasuje doskonale do tego zestawu warzyw.

Smacznego !

 

sledz z papryką1

(Odwiedzone 512 razy, 1 dzisiaj)

7 przemyśleń nt. „Śledź w oleju lnianym z sezonowymi warzywami

  1. Nie jestem fanką smaku oleju lnianego, ale takie śledziki w oleju rzepakowym uwielbiam. Olej rzepakowy jest najbardziej neutralny w smaku, więc nie czuje się że się je olej, tylko śledzie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.