Śledź w oleju lnianym z sezonowymi warzywami

sledz z papryką

Bardzo lubię śledzie i pokazywałam na blogu już ich kilka wersji. Teraz, w czasie dojrzałych pysznych pomidorów i papryki postanowiłam wypróbować coś nowego. Do mojego ulubionego śledzia w zalewie z kiszonymi ogórkami dodałam pokrojoną w kosteczkę paprykę i pomidory. Jako przyprawę zostawiłam niezawodny do ryb estragon.

ŚLEDZIE W OLEJU LNIANYM Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM

3-4 filety typu matjas

1/2 szklanki oleju lnianego

1/4 szklanki soku z kiszonych ogórków

mała cebula

1 kiszony ogórek

po pół czerwonej i żółtej papryki

duży jędrny pomidor ( bez pestek)

pieprz z młynka

płaska łyżeczka estragonu

Śledzie płuczemy i moczymy w wodzie do pożądanego smaku – ja około 2, 5  godziny. Kroimy na kawałki.

Kroimy cebulę, paprykę, ogórka i pomidora  w drobną kostkę,  mieszamy dokładnie. Dolewamy sok z kiszonych ogórków do oleju, dosypujemy pieprz  i estragon,  mieszamy ponownie.

Śledzie w słoiku przekładamy kawałkami warzyw  i zalewamy przygotowaną zalewą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Pyszne wczesnojesienne smaki a śledź pasuje doskonale do tego zestawu warzyw.

Smacznego !

sledz z papryką1

7 przemyśleń nt. „Śledź w oleju lnianym z sezonowymi warzywami

  1. Nie jestem fanką smaku oleju lnianego, ale takie śledziki w oleju rzepakowym uwielbiam. Olej rzepakowy jest najbardziej neutralny w smaku, więc nie czuje się że się je olej, tylko śledzie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.