Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym

skrzydelka

 

Bardzo lubię skrzydełka z kurczaka i pokazywałam już ich kilka wersji. Dzisiaj pora na takie trochę w chińskich klimatach, w sosie słodko-kwaśnym. Pasuje mi takie zestawienie smaków a w zestawieniu z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej z dodatkiem kolorowej papryki sprawdziło się doskonale.

 

SKRZYDEŁKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

około kilograma skrzydełek

sos sojowy

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

1/2 szklanki soku ananasowego

łyżeczka cukru trzcinowego

łyżka octu jabłkowego

pieprz czarny i ziołowy

szczypta imbiru

olej do smażenia

rosół lub bulion do podlewania

Skrzydełka posypałam pieprzami, skropiłam sosem sojowym i octem jabłkowym i wstawiłam do lodówki na pół godziny. Podsmażyłam na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem z obu stron. Podlałam rosołem i dusiłam do miękkości , uzupełniając wyparowany sos. Pod koniec dodałam sok ananasowy i przecier pomidorowy oraz cukier i imbir. Można dodać jeszcze trochę octu jabłkowego jeśli sos jest za mało kwaśny. Zagotowałam wszystko razem.

Jak już wspomniałam, podałam je z ryżem polanym wytworzonym sosem i surówką z kapusty pekińskiej , kolorowej papryki, pora  i kukurydzy. Bardzo mi ten komplet pasował , słodko-kwaśne smaki ciekawie się równoważyły.

Smacznego !

 

skrzydelka1

(Odwiedzone 1 276 razy, 1 dzisiaj)

4 przemyślenia nt. „Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.