Skrzydełka w sokach owocowych i karmelu

 

Przepis na te skrzydełka zaczerpnęłam z „Kuchni chińskiej” Katarzyny Pospieszyńskiej i był to przepis na gołąbki w sokach owocowych. Pomyślałam , że do skrzydełek będzie pasował. Zmodyfikowałąm go nieco, bo dostałam niespodziewany bonus w postaci kilku łyżek karmelu, w którym moja córka smażyła sobie greipfruta na śniadanie. Zdeglasowałam go sokiem jabłkowym i otrzymałam pyszny składnik marynaty i sosu.

 

SKRZYDEŁKA W SOKACH OWOCOWYCH I KARMELU

 

1/2 kg skrzydełek

2 łyżki karmelu

sok z jednej pomarańczy ( w sezonie może być z czerwonych i białych porzeczek , z pół szklanki)

1/2 szklanki soku jabłkowego

1/2 szklanki bulionu warzywnego

sól, pieprz ziołowy i cytrynowy

sproszkowany imbir

olej do smażenia

Umyte i osuszone skrzydełka posoliłam, posypałam pieprzami i imbirem, skropiłam obficie zdeglasowanym sokiem  karmelem i wstawiłam do lodówki na pół godziny.

Potem podsmażyłam na rozgrzanym oleju, na brązowo. Podlewałam je na zmianę resztą karmelu z sokiem, do którego dodałam też pomarańczowy i bulionem tak, żeby płynu było nie więcej, niż centymetr.Gdy były już miękkie, dodałam resztę płynów i krótko zagotowałam.

Wyszły pyszne, z chrupiącą skórką, o przyjemnym owocowo- karmelowym smaku wzmocnionym imbirem. Podałam je z polentą, do której sosik świetnie pasował i surówką na bazie kapusty pekińskiej.Syn, bo jeszcze dziś tylko on był recenzentem, był nimi zachwycony. Ja też… Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.