Serniko-makowiec

 

Sernik i makowiec to tradycyjne ciasta , które piekę zawsze na Gwiazdkę. Kiedyś zrobiłam za dużo masy makowej i serowej więc  zrobiłam taki kombinowany serniko-makowiec na improwizowanym spodzie. Widziałam takie ciasta na blogach , postanowiłam  w tym roku zrobić też taki. Tylko masa serowa jest inna niż zwykle, z kombinowanego przepisu, który podam lada dzień.

Spód jest taki, jak na szarlotkę – z 1/3 porcji.

Masa makowa taka, jak w tym makowcu ( 1, 5 szklanki)

Masa serowa podobna do tej.( 1/3 porcji)

Piekłam to wszystko ze względu na ser w 160 C, około godziny. Wyszedł pyszny, spróbowałam kawałek jeszcze wieczorem, ledwo ostygł. Polecam na Święta i nie tylko.

Smacznego !

 

 

WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ MAGICZNYCH I CIEPŁYCH ŚWIĄT, MIŁEJ RODZINNEJ ATMOSFERY PRZY ŚWIĄTECZNYM STOLE I WYMARZONYCH PREZENTÓW.

Grażyna

A kto chce poczytać coś sympatycznego i świątecznego, polecam pismo internetowe Green Canoe Style z moim artykułem Magia Świąt.

 

14 przemyśleń nt. „Serniko-makowiec

  1. Grażynko piękny i smaczny jak zawsze! Życzę spokojnych, przemiłych i rodzinnych świąt i oby kolejny rok był lepszy! Dziękuję, że mogłam Cię poznać i dziękuję, że jesteś osobą która zawsze mnie gdzieś tam wyciągnie:)

  2. Grażynko, dla Ciebie i Twojej rodziny przesyłam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.