Sernik z jabłkami z Weekendowej Cukierni


 Chyba jestem jedną z ostatnich, która robi ten sernik i skorzystałam z rad moich poprzedniczek ale też dodałam coś od siebie…
Gospodynią tego wydania Cukierni jest Olcik i to u niej znajduje się oryginalny
przepis
Ja zrobiłam inny spód, taki jak do mojego ucieranego ciasta pod owoce, z dodatkiem kakao i bardzo dopasował się smakiem do sernika. Masę zrobiłam z jogurtem greckim zamiast bitej śmietany, bo kiedyś robiłam sernik jogurtowy i smakował nam bardzo.Dodałam też soku z połowy cytryny. Na wierzch dałam na jabłka uprażone płatki migdałów i ziarna sezamu. Sernik wyszedł REWELACYJNY , kremowy, z chrupiącym wierzchem i półkruchym spodem. Na pewno zagości u nas częściej !

MOJA WERSJA SERNIKA Z JABŁKAMI

spód:
200 g mąki
2 łyżeczki kakao
50 g cukru
1 jajko
100g mąki ziemniaczanej
100 g miękkiej margaryny
2 łyżki gęstej śmietany
Masa serowa
500 g twarogu, z wiaderka
125 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
duży jogurt grecki
skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
Ponadto:
5 winnych jabłek
4 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
sok z połówki cytryny
70 g migdałów
łyżka białego sezamu
Ponieważ nie bardzo lubię zagniatać i wałkować ciasto, to miękką margarynę utarłam z cukrem, dodając jajko, potem mąki i kakao oraz śmietanę, robiąc bardzo gęste ciasto, które podpiekłam 10 min w 180 C. Ser zmieszałam z jajkami, cukrem, jogurtem i mąką ziemniaczaną, dodając skórkę i sok z cytryny. Wylałam to wszystko na podpieczony spód i piekłam godzinę w 160 C z termoobiegiem. Gdy czas pieczenia dobiegał końca, skarmelizowałam miód, włożyłam w niego obrane i pokrojone jabłka, poddusiłam ok. 3 minuty, dodałam cynamonu i soku z cytryny. Osobno, na suchej patelni, uprażyłam płatki migdałów i sezam. Sernik ostudziłam trochę w uchylonym piekarniku, żeby nie opadł i na ciepłym rozłożyłam jabłka z karmelu, na to uprażone migdały i sezam i polałam resztą karmelu z patelni. Gdy wystygł, wstawiłam do lodówki na kilka godzin.
Jak juz pisałam, smaki spodu, sernika i wierzchu doskonale się uzupełniały, dając wspaniałe wrażenia smakowe. Olciku, dzięki za przepis! Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.