Sernik nowojorski lekko modyfikowany

sernik nowojorski1

Do zrobienia tego sernika zabierałam się od dawna, w końcu udało się na Wielkanoc. Wyszedł tak pyszny, że spora blacha zniknęła już w pierwsze święto. Przepis zaczerpnęłam od Ani z Bajkorady, jednak zrobiłam sernik na większej blasze, prostokątnej ( 26 na 30 cm)i zamiast spodu z ciastek zrobiłam taki na bazie ciemnej kruszonki. Zrobiłam go też sposobem , który wypraktykowałam kiedyś przypadkiem– bez użycia miksera. Wtedy mi nie opadł, więc i teraz liczyłam na sukces.

SERNIK NOWOJORSKI

kilogram twarogu ( miałam z wiaderka)

250 ml śmietany 18%

200 g cukru-pudru

2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka

4 jajka

spód taki, jak tutaj

Kruszonkowy spód rozłożyłam równo na spodzie natłuszczonej formy  i lekko uklepałam.

Ser wymieszałam w misce z cukrem pudrem, za pomocą drewnianej pałki, dodając go stopniowo na zmianę z całymi jajkami. Pod koniec po łyżce , mieszając cały czas  dodawałam śmietanę, sok i otartą skórkę z cytryny .

Masę serową wylałam na spód i wstawiłam sernik do piekarnika nagrzanego do 160 C, pod spód wstawiłam formę napełnioną wrzątkiem, by placek piekł się w kąpieli wodnej. Po godzinie z kawałkiem ( 5-10 minut ) sernik był gotowy – ściął się na całej powierzchni a przy brzegach lekko zrumienił ( bo taki lubimy). Studziłam go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, cały czas podglądając, czy aby nie opadnie. Udało się !

Sernik był pyszny, smakował Rodzince i gościom, znikał też w szybkim tempie, mimo, że były jeszcze babki i mazurki .

Na pewno go nieraz powtórzę.

Smacznego !

sernik nowojorski

 

5 przemyśleń nt. „Sernik nowojorski lekko modyfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.