Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

serztru

 

To letnia klasyka, ulubiona przez całą Rodzinkę a przede wszystkim przez mojego syna. Zrobiłam go więc dla uczczenia naukowego sukcesu tego ostatniego- zdobycia licencjatu. Smak zimnego serniczka i truskawek podkreśla cytrynowa galaretka.

 

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

 

60 dkg mielonego twarogu
3 łyżki cukru-pudru
½ kostki masła
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki mleka
galaretka cytrynowa
truskawki
Miękkie masło  ucieramy z cukrem-pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej przegotowanej wody a po chwili zalewamy mlekiem i wstawiamy do kuchenki na minutę i 20 sek na 300 W. Mieszamy energicznie i gdy się rozpuści, dodajemy mieszając do masy. Wkładamy do naczynia i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Studzimy dokładnie mieszając.
Myjemy i obieramy truskawki. Gdy sernik zastygnie, układamy je na nim.  Zalewamy niewielką ilością zimnej galaretki i wstawiamy do lodówki. Gdy owoce się „przykleją”, wlewamy resztę galaretki i czekamy, aż wszystko zastygnie.

Poszedł prawie cały na podwieczorek. Nie ma co się dziwić – sam sernik na zimno już jest pyszny a jeszcze truskawki i galaretka… Kwintesencja lata ! Dodaję go do akcji sernikowej i truskawkowej.

Smacznego !

 

(Odwiedzone 462 razy, 1 dzisiaj)

9 przemyśleń nt. „Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.