Sernik-domek

sernik domek5

 

To była kiedyś moja ulubiona wersja sernika. Pierwszy raz robiłam go w rodzinnym domu, w latach 80-tych i wtedy był przebojem. Potem, kiedy bałam się jeszcze piec ciasta w piekarniku, też był częstym weekendowym deserem. Nie robiłam go dawno, ostatnio kiedyś kilka lat temu, a teraz zrobiłam na wyraźną prośbę młodszej córki i przy jej pomocy.

To jest sernik na zimno, robiony w lodówce, w formie domku przy pomocy herbatników. Masę dzieli się na pół i do części dodaje kakao. W oryginalnym przepisie były jeszcze cztery żółtka, ja jednak nadal boję się surowych żółtek w deserach i zrezygnowałam z nich – zdaniem rodzinki nie odbiło się to na smaku…

 

SERNIK – DOMEK

 

60 dkg mielonego twarogu

1/2 kostki masła

3 łyżki cukru-pudru

rodzynki, migdały lub orzechy

2 łyżki kakao

25 dużych herbatników

polewa czekoladowa

Miękkie masło miksujemy z cukrem-pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce twarogu i miksujemy dalej. Masę dzielimy na pół i do połowy dodajemy kakao. Do jasnej masy dodajemy sparzone i odcedzone rodzynki, do ciemnej posiekane orzechy lub migdały.

Na dużym kawałku folii aluminiowej lub papieru do pieczenia układamy herbatniki, wzdłuż, w trzech rzędach, po pięć w każdym rzędzie. Na to rozsmarowujemy jasną masę. Teraz układamy na środkowych herbatnikach całe ciastka, w tym samym położeniu, a na bocznych przekrojone wzdłuż połówki herbatników. Na środkowe ciastka nakładamy masę kakaową.

Teraz przystępujemy do formowania domku. Najlepiej robić to w dwie osoby, zaczynając z przeciwległych końców. Podnosimy pionowo boczne herbatniki i mocujemy je nieco ukośnie, tak, jak skośny dach domu. Łyżką lub nożem maczanym w gorącej wodzie wyrównujemy masę na wierzchu „domku” i wstawiamy sernik do lodówki na kilka godzin. Gdy masa serowa stwardnieje, polewamy wierzch i boki „domku” polewą czekoladową , zostawiamy kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, potem wstawiamy znowu do lodówki, Gdy polewa zastygnie, sernik jest gotowy – kroimy go w plastry, przypominające przekrój domku.

Sernik jest pyszny, ja zrobiłam do wczoraj po południu i rano do zdjęcia w świetle dziennym został mi niewielki kawałek. Moi domownicy byli nim zachwyceni i poprosili o częstsze robienie tego serniczka i w …większej porcji !

Smacznego !

 

sernik domek2

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.