Sernik czekoladowy na Dzień Czekolady

sernik czekoladowy1

Wprawdzie to serniczek dwuwarstwowy , ale z dodatkiem kakao i na czekoladowym spodzie i nadaje się na dzisiejsze święto. Jest prosty i szybki, robiony jakieś dwa tygodnie temu, jak byłam w gorszej formie. Spód to moje szybkie ciasto czekoladowe z mikrofalówki, a masa serowa jest na zimno, taka, jak do sernika-domka.

 

SERNICZEK DWUKOLOROWY NA CZEKOLADOWYM SPODZIE

ciasto, takie jak tutaj

60 dkg mielonego twarogu

1/2 kostki masła

3 łyżki cukru-pudru

2 łyżki kakao

Ciasto wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do mikrofalówki na 600 W na 10-12 minut . Studzimy.

Miękkie masło miksujemy z cukrem-pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce twarogu i miksujemy dalej. Masę dzielimy na pół i do połowy dodajemy kakao.

Na spód wykładamy najpierw jasną masę, rozsmarowujemy równo, potem to samo robimy z kakaową. Wkładamy do lodówki do zestalenia na kilka godzin a najlepiej na noc.

Pracy przy tym niewiele, a efekt pyszny. Serniczek szybko zniknął. A dziś na Dzień Czekolady zrobię jakiś szybki deser , bo po południu będę robiła przygotowania do jutrzejszego wspólnego lepienia pierogów u Gruszki z fartuszka naszej wielkopolskiej blogerskiej grupy.

Smacznego !

 

sernik czekoladowy

12 przemyśleń nt. „Sernik czekoladowy na Dzień Czekolady

  1. Czasami, gdy jest ciekawy i smaczny przepis a danie nie jest atrakcyjnie wizualne, publikuję go. Blog to też mój kulinarny pamiętnik. Ten sernik robiłam z nogą po złamaniu, poruszając się o balkoniku i cieszyłam się, ze wyszedł pyszny a o nieatrakcyjności wizualnej wspomniałam we wcześniejszym komentarzu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.