Wykorzystuję to, że część rodziny jest na zimowych feriach i jadam mniej kalorycznie. Dziś robiłam obiad dla siebie i syna – miałam kawałek schabu akurat na dwa kotlety. Zamiast zrobic tradycyjne schabowe panierowane, obtoczyłam je w ziołach i usmażyłam na patelni grillowej. Ja zjadłam do tego gotowane warzywka z gotowej mrożonki.
SCHABOWY W ZIOŁACH
kawałek schabu na kotleta
sól, pieprz ziołowy i kolorowy
majeranek, tymianek, rozmaryn
Kotlety rozbiłam, posoliłam i posypałam pieprzami i ziołami, dość obficie. Swojego usmażyłam z obu stron po kilka minut na posmarowanej cienko olejem patelni grillowej, dla syna zrobiłam nieco bogatszy i bardziej kaloryczny – złożyłam na pół a w środek włożyłam plastry sera żółtego i szynki, smażyłam troszkę dłużej.
Jak już wspomniałam – ja zjadłam z warzywami ugotowanymi w kuchence – mieszanka kalafiorów, brokułów i marchewki, lekko posolona. Syn nie dietuje, więc mu zrobiłam do tego w mikrofalówce szybkie frytki .
Ziołowe schabowe okazały się bardzo smakowite i pasowały do warzyw, wyszedł pyszny lekki obiadek.
Smacznego !