Na koniec sezonu szparagowego warto zrobić taka oryginalną sałatkę. Połączenie ich z truskawkami zaczęło się w tym roku rozpowszechniać i nie wywołuje zdziwienia. Truskawki są słodkie ale też i trochę wytawne i pasują do warzywnych sałatek . Ja pokazywałam już podobne, z zielonymi dodatkami, ale szparagi i dodatek serów to coś nowego. Sery wybrałam wyraziste – fetę domową zrobioną z wiejskiego twarogu, kozi wędzony i korycińskie. Szparagi wykorzystane do sałatki ugotowałam na parze, innym owocowym dodatkiem do sałatki ze szparagami i truskawkami jest arbuz, który ciekawie łamie smaki. Dressing jest na bazie musztardy francuskiej , mojej domowej a podstawą sałata masłowa i rucola.
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I SZPARAGAMI
- kilka szparagów ugotowanych na parze
- garść truskawek
- kawałek arbuza
- sałata masłowa i rucola
- kawałek domowej fety i koziego wędzonego sera
- ser koryciński z suszonymi pomidorami i ziołami
- gałązka mięty i tymianku cytrynowego
- sól
- łyżka octu z akacji
- łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- łyżka musztardy francuskiej ( miałam domową)
Umyte sałaty rozkładamy na talerzu i lekko solimy. Układamy na nich pokrojone szparagi, dodajemy kawałki arbuza i połówki truskawek, przekładamy serami. Na koniec posypujemy listkami mięty i porwanymi kawałkami tymianku, polewamy aromatycznym octem , dobrym olejem lub oliwą, dorzucamy francuską musztardę. Można posypać kolorowym pieprzem z młynka – ja tym razem to pominęłam.
Truskawki i szparagi już się kończą, warto na pożegnanie sezonu zrobić taką ciekawą sałatkę.
Smacznego !
Nigdy nie jadłem i prawdopodobnie nie zjem, ale przepis ciekawy 😉