Sałatka z surimi w różowym sosie

Zostało mi trochę ryżu z obiadu i postanowiłam go wykorzystać do jakiejś sałatki. W lodówce znalazłam paluszki krabowe, pomyślałam, że groszek konserwowy i pomidor będzie do nich pasował. Majonez do tego wydał mi się zbyt banalny, zrobiłam więc różowy sos, łącząc w równych proporcjach majonez, jogurt i keczup. Przyprawiłam aromatycznym imbirem i pieprzem ziołowym.

 

SAŁATKA Z SURIMI Z RÓŻOWYM SOSEM

szklanka ugotowanego ryżu

5 paluszków surimi

pół puszki groszku konserwowego

mały pomidor

sos: po 2 łyżki majonezu, jogurtu greckiego i keczupu

sól, pieprz ziołowy, imbir

łyżka posiekanego koperku

Do miski z ugotowanym ryżem dodałam pokrojone na kawałki surimi, odcedzony groszek i pokrojonego w kostkę pomidora bez pestek. Doprawiłam to solą, pieprzem ziołowym i imbirem. Z majonezu, keczupu i jogurtu zrobiłam sos, wymieszałam ze wszystkim i wstawiłam na 20 min do lodówki, żeby się „przegryzło”. Przed podaniem posypałam posiekanym koperkiem.

Okazało się, że jak zwykle improwizacja daje nadspodziewanie smaczne efekty. Szczególnie sos pasował do tej sałatki. Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.