Sałatka z pieczonych warzyw z cynamonem

sałatka z pieczonych warzyw z cynamonem

 

To zaległa sałatka, jeszcze z jesieni a przypomniałam sobie o niej widząc  w sklepie bakłażany i dynie. Na pomysł jej zrobienia wpadłam podczas jakiejś dyskusji w komentarzach na Najsmaczniejszym , kiedy ktoś polecał pieczone buraczki z cynamonem. Miałam resztę pieczonych warzyw z obiadu, wykombinowałam więc sałatkę z dodatkiem cynamonu, pieprzu ziołowego i octu balsamicznego. Oliwy już nie dodawałam, bo warzywa były pieczone z jej dodatkiem. Posypałam ją grubo zmielonymi ziarnami i orzechami . Spokojnie można ją zrobić i teraz, bo wszystkie warzywa są dostępne – widać zapasy dyni z ubiegłego roku były spore 🙂

 

SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z CYNAMONEM I ZIARNAMI

Warzywa pieczone z oliwą i ziołami :

buraczki, marchew, dynia łososiowa

bakłażan, żółta papryka

1/2 łyżeczki cynamonu

spora szczypta pieprzu ziołowego

łyżka octu balsamicznego

po łyżce pestek dyni i słonecznika, kilka orzechów laskowych

Nie ma wielkiej filozofii w przygotowaniu : warzywa wymieszałam z cynamonem, ziołowym pieprzem i octem balsamicznym, posypałam lekko zmielonymi w blenderze pestkami i orzechami. Zostawiłam na kilkanaście minut, by smaki się „przegryzły”.

Sałatka okazała się niezwykle  pyszna, cynamon pasował i do buraczków i dyni jak i reszty warzyw, ocet balsamiczny dodał swojego smaku a pestki chrupkości.  Polecam i na ciepło, i na zimno.

Smacznego !

 

sałatka 5

6 przemyśleń nt. „Sałatka z pieczonych warzyw z cynamonem

  1. Bardzo orginana!! Grecy dodaja prawie wszędzie cynamon i maja pyszna kuchnię. Twoja sałatka jak zawsze mnie kusi….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.