Przy okazji kupowania buraczków do wigilinego barszczyku nabyłam ich więcej, bo uwielbiam pieczone , na ciepło i w różnych sałatkach. Ta jest improwizowana, z produktów znalezionych w lodówce i w szafkach. Do pieczonych buraczków pasują sery – dałam nie tylko fetę, ale też kawałki mozzarelli i resztę sznurkowych oscypków, kupionych na świątecznym jarmarku , tym razem w Toruniu . Łosoś wędzony na zimno wydał mi się dobrym uzupełnieniem, chrupkości dodały ziarna słonecznika i prażonego sezamu a świeżości liście sałaty rzymskiej.
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURACZKÓW Z SERAMI I PESTKAMI
1/2 główki sałaty rzymskiej
3 podłużne pieczone buraczki
po kawałku fety i mozzarelli, sznurki serowe
10-15 dkg wędzonego łososia
ziarna słonecznika, prażony sezam
sól, pieprz, świeży tymianek
łyżka octu balsamicznego, dwie łyżki oliwy
Na umytej, osuszonej i porwanej n kawałki sałacie ułożyłam plasterki pieczonych buraczków. Posoliłam lekko , polałam balsamico i oliwą. Na wierzchu poukładałam kawałki serów i łososia, posypałam pieprzem, świeżym tymiankiem i ziarnami.
Sałatka jest wyrazista w smaku i ma ciekawą fakturę – cieszyła się dużym powodzeniem. Myślę, że nada się na sylwestrowe przyjęcia w domu. Tak, pora już myśleć o miłym zakończeniu roku. Pomysłów na jedzenie jest u mnie na blogu sporo ( patrz kategorie Przekąski, Sałatki , Ciasta, Zimne desery) , a kto nie ma jeszcze kreacji może poszukać sukienek czy butów na https://www.chiclook.pl/
Buraczki mają wiele witamin i mikroelementów, o tej porze roku warto wykorzystywać je do pysznych sałatek.
Smacznego !
Z pewnością pyszna! Mniam, tak wlaśnie wygląda.
Pozdrowionka 🙂
Dziękuję i polecam 🙂