Sałatka z kurczakiem i polentą

Właściwie powinnam nazwać tę sałatkę ” Wspomnienie obiadu na kolację”. Zrobiłam wieczorem sałatke z tego, co zostało mi po obiedzie. A była to miseczka sałaty z warzywami w winegrecie, trochę polenty, pieczone udko kurczaka oraz gotowane mięso kurczaka z rosołu. Tak, mimo upału, gotowałam wczoraj rosół, bo rodzinka się za niedzielnym rosołkiem stęskniła…
Najpierw o sałacie – to mój najczęstszy dodatek do obiadu. Gdy nie ma świeżych warzyw, dodaję do niej konserwowe. Teraz, w sezonie, wygląda mniej więcej tak :

SAŁATA Z WARZYWAMI W WINEGRECIE

pół główki lodowej sałaty
mała kolorowa papryka
mała cebula
ogorek świeży
3 pomidory
kilka łyżek salatki ogórkowej z zalewą
sól morska prowansalska, suszona bazylia
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki. Dodajemy pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, kawałki papryki i plasterki świezego ogórka. To wszystko solimy solą morską z ziołami.
Po kilku minutach dodajemy pokrojone w pomarańczkę pomidory oraz salatkę ogórkową wraz z kilkoma łyżkami zalewy. Ta zalewa wystarczy za sos. Kto lubi, może dodać jeszcze trochę oliwy.

Do takiej salatki dodałam pokrojone na kawałki mięso kurczaka i kosteczki polenty, która zasygła na sztywno w lodówce. Dodalam trochę oliwy, wymieszałam i sałatka bardziej konkretna, niż warzywna, gotowa. Może stanowić samodzielne danie kolacyjne. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.