Sałatka z kiszonymi buraczkami

W czasie Świąt starałam się podawać do posiłków zdrowe sałatki i surówki. Do tej, na bazie kapusty pekinskiej, dodałam buraczki ukiszone w kwasie burakowym
Dałam im do towarzystwa kiszone ogórki, świeżą papryke i jabłka a do sosu wykorzystałam sok z kiszonych ogórków. Wyszła orzeźwiająca sałatka pełna witamin, którą zjedliśmy do światecznego obiadu.

SAŁATKA Z KISZONYMI BURACZKAMI

kilka liści kapusty pekińskiej
kilka buraczków z kwasu
2 kiszone ogórki
czerwona papryka
czerwona cebula
duże jabłko
kilka listków świeżej bazylii
sól morska, pieprz, zioła prowansalskie
3 łyżki oliwy, 2 łyżki kwasu z kiszonych ogórków
Kapustę poszatkować, dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę w półplasterkach, posolić, zostawić na 10 minut. Dodać pokrojone w plasterki buraczki i ogórki, na końcu jabłko w kawałkach i porwaną bazylię. Posypać pieprzem i ziołami. Zmieszać oliwę z ogórkowym kwasem, polać tym sosem, wymieszać. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce, by się „przegryzła”.
Podobno taka sałatka zjedzona przed obiadem ułatwia trawienie – tak je moja Córka. Ale smakuje i do obiadowego mięsa, nam do karkówki z grillowej patelni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.